hobbyaggan.blogg.se

Mina hobbies och lite annat jag sysslar med

Vägkyrkan 2022

Publicerad 2022-07-25 20:53:00 i Allmänt,

Så nu har jag jobbat färdigt i Vägkyrkan för denna gången.
Idag jobbade jag ensam, vi brukar försöka vara två...jag hade hört med flera, men ingen var ledig. Men en måndag brukar det inte vara så mycket folk ute.....dessutom var det ganska dåligt väder.........så jag tänkte att det går nog att bara vara en.
Fångade kyrkan på bild igår när jag var gudstjänstvärd och solen sken och vi kunde inta kyrkkaffet utomhus
men idag var det inget utesittarväder.....kom ett par rejäla regnskurar.
Igår kom förre ärkebiskopen Anders Wejryd med sin fru Kajsa, på vår gudstjänst och idag kom en tjej från Uppsala, som visade det sig hade jobbat ihop med Kajsa. Så hade hon läst teologi tillsammans med Mikael Mogren, vår biskop. Dessutom var hon ursprungligen från Västanfors och hennes pappa hade varit nära vän med Rune Lindström, författare till bl.a. Himlaspelet, och så då kände hon mycket väl till Nils Gustavsson, som varit kyrkoherde i vår församling. Hon visste att han spelat "Vår Herre" i Himlaspelet, men blev imponerad när jag talade om att han även kört hela spelet, som enmansföreställning över 2000 gånger.
Vi fastnade framför altarskåpet, och gick verkligen in på djupet i vår diskussion om de olika bilderna. Kul att höra.
Vårt vackra Antwerpenskåp från 1520.
Hon frågade om vi hade det stängt någon gång och jag fick berätta om skärtorsdagen, när vi hade vår Agapemåltid i kyrkan och hur vi släckte ner ljusen och stängde luckorna innan vi gick ut ur kyrkan tysta och i mörkret. På långfredagen ska altarskåpet vara stängt.
Oh, vad fint, sa hon, det har jag också varit med om.
Jag berättade om mässingskronan i koret och talade om att den var skänkt av prosten Prytz, som var i Västerfärnebo på 1600-talet.
Hur han för att tämja de halstarriga sockenborna använde en piska för att läxa upp dem.. Hur västerfärneboborna försökte få bort honom genom att skriva bl.a. till kungen. Kungen kallade upp honom för att förklara sig och när kungen fick höra att Prytz varit präst vid Gustav II Adolfs här under 30-åriga kriget, blev han mäkta imponerad och tyckte att lite ordning och reda var bara bra.......
Jaha, sa hon, det måste varit Karl X Gustav. Jag hade ju inte sagt det, men hon kunde sin historia.
På eftermiddagen kom en tjej in med sina två pojkar, eller killar i övre tonåren kanske jag skulle säga. De har ett sommarställe strax norr om Västerfärnebo, men bodde annars i Stockholm. När vi började prata om kyrkan och dess utbyggnad, om klockorna och hur de blev upphissade genom luckan i taket och om altarskåpet och Prosten Prytz, då var grabbarna  med också. Men så började vi prata om Märta Måås-Fjetterström och vår unika matta.
Då strosade killarna iväg och vi studerade mattan och kollade på signeringen. Det är den första som velat se den och som ville att jag skulle peka på den. Så kom vi in på andra vävar och hon frågade om jag kände Anna Tomasson i Hyttbäcken. Jaa visst, sa jag, då visade sig att hon höll på med ett projekt om folks levene förr, innan hopslagningar och industrialiseringar och varit flera gånger till Hyttbäcken och läst gamla dagböcker från gårdarna runt om och som finns samlade i Hyttbäcken. Bara så kul och intressant. Jag trodde bara att Anna hade samlingar om Erik Axel Karlfeldt. Men där ser man vad man får lära sig.....
Vid fikat berättade en av killarna att han hade en kvartett och att de varit runt i flera kyrkor i Stockholm och spelat nu i sommar. Jag bad att han skulle ta kontakt med vår kyrkoherde, så får vi se vad det leder.....Kanske till någon spelning nästa sommar.
Vi har ju blivit bortskämda med bra musik i sommar.
I fredags hjälpte jag till lite och dekorerade med blommor i kyrkan och blommorna var faktiskt lika fina idag också.......
Den vita bolliknande blomman är lite unik....heter Fläckebolök. Aldrig sett den eller hört talas om den. 

Avesta Art 2022

Publicerad 2022-07-19 17:29:00 i Allmänt,

Avesta Art 2022
Gjorde ett besök på Avesta Art.
Den årliga konstutställningen i det gamla järnverket i Koppardalen.
Kollade på 
Vågformation kan uppstå lite överallt, sand snö, is eller vatten.....bara för betraktaren att se i sitt eget tänk hur man vill se det
eller i pricktavlan, där han droppat färg i färg och lager på lager.....såg ingenstans hur lång tid han jobbat med den, men det måste ha tagit lååång tid
Så kom vi till 
har tydligen jobbat med en kamera och fotat ner från en brygga, ner på ålgräset som svajat fram och tillbaka av vågrörelserna
fortsatte upp till översta våningen och tog en bild ut över taken och en av ugnarna
På översta våningen hade 
hon visade underbara foton av växter, både blommor, fröställningar och vissna blommor i  softade kulörer
fantastiska foton
 
 
 
och Kjell Engmans permanenta glasutställning gör sig riktigt bra, upplysta som de är där i mörkret. Bara svårt att fota dem....
 
 
lite verkstadsbild när vi passerade förbi
 så till 
Hennes installation av växande smultron
så hennes kolteckning 
och hennes syltburkspelare
Enligt guiden så fick inte kvinnor vistas innom verkets område på den tiden järnbruket var igång....men på detta vis så åskådliggör hon att kvinnorna fanns i produktionen....de tog hand om markarbetet och familjen för att männen skulle orka jobba i bruket.
Så kom vi fram till en installation med Vivaldis "De fyra årstiderna". Fantastiskt bildspel och otroliga övergångar och bildväxlingar till musiken
blev så farcinerad att jag bara tog två bilder
Så släppte guiden oss
Margit och jag avslutade med en fika
och vi tog varsin "slaggkaka" till kaffet
 

Ett grattiskort

Publicerad 2022-07-19 10:49:40 i Allmänt,

Skickade iväg ett grattiskort. Hoppas det kom fram på rätt dag.....lite svårt nu att beräkna utbärningsdag när det sker varannandag med förskjutning för helgdagar.
Men jag chansade 
och så en egen hälsning inuti
 

Med barnbarnen

Publicerad 2022-07-19 10:43:29 i Allmänt,

Var till Hedemora för att passa den lille killen i familjen, medan den äldre åkte på överaskningsresa.
Erik mötte mig i dörren och sa att "jag vill vara med dig farmor och inte åka på någon överraskningsresa"   
Oj, oj vad farmorshjärtat blev glad...men jag visste ju vart han skulle åka och det var också ett lika bra ställe, kanske bättre än att vara hemma hos farmor....nämligen att få vara hos mormor och morfar i husvagnen på Sollerön.
Så vi fick lirka lite och packa övernattningsväskan med lite leksaker .....och lite spännande var det också, även för lillebror Gustav.
Och äntligen blev pappa klar och Erik satte på sig ryggsäcken...
Brorsan kollar att ryggan är stängd.
Olof skulle också med 
Så försvann de och Gustav och jag fikade lite innan vi gick ut till lekparken och gungade.
Sen stoppade vi in en tvätt i maskinen och Gustav rotade lite i en påse med kasserade saker och hittade en kudde som han knölade in kortsidan på, så han fick en mössa av den och satte den på huvudet och ett par broderade julstrumpor satte han på händerna och så kom han glad i hågen till mig " Jag är din kock, vad vill du ha för mat????Pannkaka?"
Han såg för kul ut.....
Jag sa att "jag ville ha med jordgubbssylt" "Nää, sa han " den är slut...det blir med grädde"
Okej, fick väl nöja mig med det då....så lekte vi kock och matgäst ett bra tag.
När jag frågade varför han hade strumpor på händerna? Tittade han lite pillemarigt på mig och sa " så jag inte bränner mig" 
Det sa han med ett stort leende och klart att jag borde ha begripigt det.

Födelsedagskort

Publicerad 2022-07-16 10:15:00 i Allmänt,

Mitt barnbarn kom hem till mig på sin födelsedag. Så jag fick rå om honom och mina barnbarnsbarn hela eftermiddagen.
Kul att jag fick gratta honom på dagen och naturligtvis hade jag gjort ett kort....
och inuti en egen hälsning 
 

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela