hobbyaggan.blogg.se

Mina hobbies och lite annat jag sysslar med

Promenad innan midsommar

Publicerad 2021-06-26 11:19:00 i Allmänt,

Sista promenaderna innan midsommar bjöd väl inte på så många nya vyer.......men nog är det fint när vattnet ligger spegelblankt och jag tror jag såg huvudet på en bäver...men sen fick jag inte ögonkontakt med den något mer. Kanske den tittade upp närmare kanten och då var den osynlig från min kant.
Men skäggdoppingen som vi såg för tre veckor sedan, och jag fotade henne med sina ungar.....nu hade de växt till sig och blivit stora.......
De följde oss en bit på väg......
Så gick vi vidare och tog den långa svängen och den tråkiga sista biten genom Koppardalen.....men vid en industrivägg så blommade denna fantastiska klätterväxt....
så den gav lite fägring på en annars tråkig asfaltsväg.......
När jag landade hemma på gården var jag bara tvungen att ta en bild på en av mina fantastiska pioner som blommar för fullt nu.
och en liten närbild.
 

Erik 6 år

Publicerad 2021-06-18 19:57:22 i Allmänt,

När barnbarnet Erik fyller 6 år gjorde jag ett kort med fåglar på....han älskar att läsa om fåglar till sin gonattsaga. Inte alltid att det går hem hos grabbens pappa.....men farmor läser om fåglarna i boken och vi pratar om vilka fåglar, som finns hemma hos mig.
och så den obligatoriska ljusblåsningen på tårtan
sexårsljuset syns ju knappt
 
 

Garpenbergs Gruvkapell

Publicerad 2021-06-17 16:07:00 i Allmänt,

Vi var lite tidiga till 6-årskalaset för barnbarnet i Hedemora. Så vi tog en omväg, dottern Marie och jag, och hamnade i Garpenberg. En skylt efter genomfartsvägen visade oss in på en liten väg till ett gruvkapell och det visade sig vara ett riktigt gammalt ett, från början på 1600-talet. Byggnaden är det enda kvarvarande gruvkapellet ovan jord i Sverige. 
Kapellet flyttades 1947 ca 150 m till sin nuvarande plats.
Gruvkapellet förklarades 1988 som byggnadsminne.
Läste på informationstavlan att Garpenberg fått sitt namn efter "garpar" tyskarna, som jobbade som bergsmän och gruvarbetare.
Gruvan var från början en järnmalmsgruva, men senare har silver, zink, bly, koppar och guld blivit viktiga mineraler.
Silverförekomsten i berget anses som Europas största.
Numer sker all brytning under jord och gruvan är numer den enda aktiva gruvan i Dalarna.
 
Nu kom vi ju inte in, men läste på skylten att dagen för gruvarbetarna började med bön i kapellet. Obligatorisk närvaro och bortovaro straffades med böter. Det var en dagsverksskrivare som antecknade alla närvarande. Bönestunderna var korta och ingen altartjänst utfördes. Därför fanns bara en predikstol i kapellet. Efter bönestunden så tågade man till gruvan, detta var ju också den tidens stämpelklocka, man visste hur många arbetare som fanns i gruvan för de var ju antecknade vid bönestunden.
I kapellet hölls bön med obligatorisk närvaro ända så sent som långt in på 1700-talet.
Kapellet är rest i timmer och två våningar. Ursprungligen på en höjd bland gruvlavarna.
Själva kapellsalen finns på bottenvåningen och i rummet på övervåningen, tidigare kontoret, är det nu inrett som ett museum över svunnen gruvhanteringen.
Baksidan
och ena gaveln
Vill man komma in i kapellet får man kontakta hembygdsföreningen och få en guidad tur.
 

Stora Tuna kyrka

Publicerad 2021-06-16 15:24:00 i Allmänt,

Stora Tuna kyrka, strax utanför Borlänge i Dalarna, är en av landets största landsortskyrkor. Den tillhör Västerås stift. Kyrkan invigdes 1496 och har en tornspira som är 86 m hög.
Tyvärr så var kyrkan inte öppen.
Utanför kyrkan står en minnessten över Johan Olof Wallin. Född i Stora Tuna församling 1779 och död i Uppsala. Biskop och psalmförfattare.
På kyrkogården finns också vår svenska världsberömda operasångare 
Jussi Björlings grav. Jussi Björling var föddes i Borlänge 1911.
Kyrkan sedd från kyrkogården....
 

Veckans promenader

Publicerad 2021-06-16 14:51:57 i Allmänt,

Veckans promenader blev i blomstrens tid....det händer mycket i naturen nu och fort går det. Efter lite regn, varmt väder och solsken så bara sprakar det till.
Hittade denna pelarrönn, som blommade alldeles enormt, i en trädgård vi gick förbi.......
och ett blommande kastanjeträd.
Fläderbuskarna utefter älven blommade också...
Några kanadagäss seglade så fint på den spegelblanka älven...
Idag hade vi sällskap av dottern Marie, som kommit upp från Göteborg, vid vår promenad och fikastund
Så spegelblankt och stilla, bara fåglarna som sjöng och kvittrade för oss...
otroliga tallblommor hittade vi också
 
 

6 juni 2021

Publicerad 2021-06-14 23:01:00 i Allmänt,

Idag var det Sveriges nationaldag och ett strålande solsken lyste från en blå himmel och 24 grader varmt. Vi fick för första gången vara 50 sittande personer vid gudstjänsten i Västerfärnebo kyrka.
För första gången på ett och ett halvt år kunde vi bjuda på kyrkkaffe efter gudstjänsten. Vaktmästaren hade satt fram bord och stolar utanför kyrkan och med avstånd, allt för att det skulle vara säkert.
Det kom mycket folk och jag var gudstjänstvärd. Jag ville göra lite extra när det var nationaldag och premiär för kaffeserveringen. Så jag hade bakat en Sverigekaka, eller tre st faktiskt, och på varje bit satte jag på en svensk flagga, servetter med blågula flaggan på och ett par sorters kakor också.
Mycket uppskattat.
Jag hade dessutom satt på mig min Västerfärnebodräkt dagen till ära. Flera av besökarna kom och ojade sig och sa "att varför inte de satt på sig dräkten när de ägde en".
Jag tycker man kan vara lite högtidlig när man har möjlighet.
När jag sedan fick hjälp av kyrkvärden med disken...... så tack så mycket Gösta för det....hade nog tagit mig dubbelt så lång tid annars. 
När jag sedan hoppade in i bilen och ska åka hem, så kommer en bil och parkerar bredvid mig och jag känner att den killen känner jag igen....men är inte riktigt säker,,,,,,så jag ropar namnet lite försiktigt och han reagerar på en gång...och det är han.....en kille som mina föräldrar hade som fosterbarn ett år på 1968-69. Så kul att träffa honom igen och få prata gamla minnen.
Egentligen var han sig alldeles lik....bara lite rundare om magen .....och han hade blivit pensionär....och nu åkte han runt och tittade på lite nostalgiplatser medan han var ledig och frun jobbade ....jaa, det var så kul   att träffas igen....och hade jag inte blivit kvar med så mycket disk, så hade vi inte träffat på varandra....

Mot Västerås

Publicerad 2021-06-04 12:17:00 i Allmänt,

Åkte mot Västerås i onsdags och utanför Äs så var det en otrolig rapsåker i full blom. En helt magisk syn i gyllengult mot en blå himmel...
Så på min promenad genom lasarettet mot caféterian så tittade jag ut genom ett fönster och ser på innergården en otrolig prakt av blommande buskar......såg nästan ut som fejkblommor.....men det var rododendronbuskar i en otrolig blomsterskrud....de verkade då trivas förträffligt utanför bibliotekets fönster.
Bara så praktfullt
Tror de flesta bara jagar förbi och inte ser ut genom fönstret, utan bara är fokuserade på att komma fram till sin avdelning.

Skön promenad

Publicerad 2021-06-03 19:26:00 i Allmänt,

Sista promenaderna i maj gick i solens och blåa himmelens tecken.
Fotade Margits fina gula rododendron. Vet inte vad den heter, men riktigt lysande solgul är den. Fick lite hjälp och googlade på Guld azalea och det verkade stämma.
Guldazalean finns tydligen i flera färger, gul, orange, rosa och vit.
Spjutbräken, som jag fotade för 14 dagar sedan, då den bara var en dm hög, hade skjutit riktigt i höjden.
Nu får man vara lite försiktig vid golfbanan, man får se upp så det inte kommer en golfboll farandes. Ganska mycket golffolk som är ute i det fina vädret. Men om jag vänder mig om så har jag en vacker vy över älven och vi försökte spana om vi skulle se bävern....men icke, sa Nicke.
Så vi fortsatte och gick över bron och bort mot vårt kaffefikaställe. Men det var inte lika trevligt som vanligt. Fåglarna hade kalasat ordentligt i papperskorgen........några hade tydligen haft picknick där i helgen och lämnat skräpet i soptunnan, men det var tydligen lite matrester kvar också och det kände ju fåglarna och plockade ur det mesta....så det såg förskräckligt ut.
och i hela slänten ner mot vattnet låg det papperstallrikar och servetter utspridda. Så synd inte papperskorgen har lock som går att stänga. Eller att folk bär hem sina rester. Måste ju vara lättare att bära hem skräpet, när allt är uppätet, än på ditvägen.
Nå ja vi fikade och gick vidare....nu när det är varmare och soligt så möter vi många som tar sig en tur på Älvpromenaden. Både går, springer och cyklar. En cyklist muttrade lite uppgivet när vi mötte honom...."jag tror hela Avesta är ute och går" och det ligger något i det.....
 
Onsdagspromenaden, som blev på tisdagen istället. Där och då mötte vi flera skolklasser, som var ute på friluftsdag. En förskoleklass hade gjort grupparbete, med vad naturen gav och gjort fina sommartavlor.av maskrosor, blad, kottar och pinnar. Så kreativt och de demonstrerade dem stolt för oss....bara så synd jag inte fotade deras alster.
Så på vårt fikaställe var det lungt och skönt......fåglarna kvittrade och solen lyste och glittrade i älvens vatten.
Så kom det ett par fåglar och seglade förbi....vet inte vad det var för fåglar, såg ut ungefär som kanadagäss, men inte.... kanske grågås....vi vet inte.
och sen kom en doppinghona med sina ungar.....
En av ungarna fick åka på mammans rygg ett tag....
och kabbelekan hade slagit ut på en av stenarna, den hade stått under vatten för 14 dagar sedan.
 
 

Mors dag

Publicerad 2021-06-02 21:00:20 i Allmänt,

Åkte till Västerfärnebo kyrka
och satte blommor på min farmors grav. Fick bli några narcisser.
Sedan fortsatte jag mot minneslunden i Sala och satte på blommor för min mor....
Stilla, fridfullt och mycket fågelsång så här tidigt på söndagsmorgonen.....
Solen strålar så fint ner mellan träden och bildar solstrimmor ner i det gröna...
Skulle ha plockat liljekonvaljer, men de var inte riktigt på gång.Annars brukar det vara en Mors-dagsblombukett.
Nästa vecka är de nog färdiga, men Midsommarblomstren blommar för fullt i dikeskanten..
Och blommorna på äppelträden börjar slå ut ....
En härlig tid och igår klippte jag gräsmattan för andra gången den här säsongen och fick ut trädgårdsmöblerna så idag kunde jag sitta ute till långt in på kvällen....

Vad det händer snabbt i naturen nu.....

Publicerad 2021-06-02 20:32:00 i Allmänt,

På vår promenad den 27 maj fotade jag gångbron över älven, lite kul vinkel
på andra sidanälven, upp mot Avestaforsen, var det som att gå in i en grön lövsal
Vad det har hänt ute i naturen nu när värmen har kommit och efter regnet förra veckan.
Skönt att trägången är torr, den är riktigt hal och slipprig att gå på när det har regnat.
Tallblommorna är på gång
Här ser vi älven skumma över fångdammen, som leder ner mot det gamla kraftverket. Och det sjunger riktigt om forsen igen...
Så fortsatte vi runt, tog Kyrkbron över älven och Koppardalen tillbaka. Passade på att ta en bild från södra sidan över fångdammen med det gamla kraftverket i bakgrunden. Här syns inte att det är en damm och att vattnet spiller över kanten och stenarna, som man ser från andra sidan älven....
 

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela