hobbyaggan.blogg.se

Mina hobbies och lite annat jag sysslar med

Födelsedagskort nr 2

Publicerad 2023-07-26 22:43:56 i Allmänt,

Skickade iväg ett födelsedagskort till min dotter på Onsalahalvön.....men eftersom hon åkt iväg på semester till Ibiza.....så lade jag inte på det, så det skulle ligga i brevlådan i flera dagar, utan postade så det lagom kom fram tills de skulle vara hemma igen.
och inuti 
 
  

Friluftsgudstjänst i "Treriksröser"

Publicerad 2023-07-24 21:56:00 i Allmänt,

En trevlig och fin utegudstjänst hölls på söndagseftermiddagen i vad vår kyrkoherde kallade "Treriksröset".
Visade sig vara mötespunkten för Västerfärnebo-Fläckebo, Skultuna-Harakers och Kila pastorat..
Vi åkte in på en liten grusväg i Sätrabrunn, följde den i ca två kilometer. Så hamnade vi i paret Nyströms trädgård...........inte riktigt mötespunkten....men nära nog..
Där tog vi framvåra medhavda stolar och kaffekorg och slog oss ned.
Lite strul med glappkontakt i kabeln till elpianot, sprakade rejält i högtalaren....men så kom värden ut med en ny kabel och vips var problemet löst.
Så kom vi igång.
Vår Vik Kantor Ulrika Törnros och vår Kyrkoherde Markus Holmberg inledde med en vacker duettsång.
Dagens text läster av Kyrkvärden i Skultuna-Haraker
och betraktelse över dagens text hölls av Kilas Kyrkoherde Per Alkstål
Så avslutades det hela med att vår Ulrika sjöng en gammal Dalakoral.
En trevlig eftermiddag i solen och på ett ställe, som jag inte varit på förut.Jag lurade dottern från Sala att komma och göra mig sällskap på detta evenemang. Och hon kände igen paret Nyström. För hennes tvillingflickor hade varit på "Pyjamasparty" hos en skolkamrat, som hölls i skolkamratens mormor och morfars lillstuga, men det var säkert 12, 13 år sedan......och nu var det i den trädgården vi var.....nu hävdade hon, dessutom bestämt att jag skjutsat dit tjejerna eller hämtade dem......men det har jag själv inget minne av. Borde väl ha kännt igen mig på något vis tycker jag.....men icke.
Men vi fick en trevlig ekumenisk sammanstrålning i "Treriksröset"
Efter det tog vi fram vårt medhavda kaffe och bulla och det smakade utmärkt i skuggan under äppelträdet......vars frukter hängde ner och störde mina bilder i överkanten.....men som tur är kan man ju fixa bort sådant med att beskära lite.. 

Lite bakning

Publicerad 2023-07-23 20:32:00 i Allmänt,

Köpte ett paket jäst för fjorton dagar sedan, för jag kände sådant behov av att göra några kanelbullar. Har inte bakat vetebröd på, jaa jag vet inte hur många år sedan.......så nu var det dags att prova på det igen. 
Blev riktigt nöjd med resultatet.....har tydligen inte lagt av mig alldeles...
Dessutom hade jag fått några paket med ägg, som måste tas rätt på. Så jag fortsatte och under tiden bulldegen jäste första gången, så rörde jag ihop en deg till Chokladsnittkakor......men läste inte färdigt på receptet utan tog bara "Chokladkaka" och satte igång. Döm om min förvåning när jag kom till slutet och det skulle vara 1,5 dl vispgrädde i.......då först upptäckte jag att det var en mjuk Chokladkaka jag bakade....okej, fram med en form och smorde den och resultatet blev ju bra. Fast lite annorlunda mot vad jag tänkt....
Hann göra en, som jag kallar den "Västanforskaka" också, innan jag skulle in med bullplåtarna i ugnen.
Eftersom ugnen var varm så gjorde jag en deg "Brysselkeks". Rullade längder som skulle stå en stund i kylen för att stelna till och gå lättare att skära sedan.
Under tiden de var i kylen gjorde jag en deg "Havrekakor", efter min mors recept, rullade små bollar som jag plattade ut med gaffel, precis som mamma gjorde.
Så hittade jag rätt recept på "Chokladkakorna", som jag tänkt ifrån början och nu hade jag också gräddar "Brysselkeksen".
Så blev det några "Västanforskakor" till.
Dessa ska delas på mitten, när de kallnar och halvorna dränks in med ett vaniljsåsuppkok..
Lite lustigt med namn på kakor......jag fick detta recept av en tjej som kallade den "Västanforskakan".....så då trodde jag den hette så......men så bjöd jag på den vid kyrkkaffet en söndag och då kommer en dam från Västerås in och slår ihop händerna, när hon får se kakan,  och säger " Va.... har ni " Dingtunakakan" här "...
Så vid det gamla järnbruket i Koppardalen i Avesta har jag varit och fikat många gånger på sommaren när Avesta Art har haft sin konstutställning och då har samma kaka hetat "Pensionärskaka".
Men det tycker jag är att förnedra för kakan, även om den är lättuggad, så har väl inte alla pensionärer dåliga tänder.
Så kakan kan tydligen ha många namn, en del bättre än andra.......
Men jag tror den egentligen heter "Sverigekakan".
.
 
 

Födelsedagskort

Publicerad 2023-07-18 11:12:01 i Allmänt,

Skickade iväg ett födelsedagskort.
Modererade en gammal vikning till en liten enklare ny vikning. Blev bra det också.
Använde en brun cardstock till kortbas. Satte på ett kopparbrunt glitterpapper som ram och papper från Maja design på toppen.
Ett påklistrat hörn fick bli låsningen på kortet. Lite halvpärlor satte jag också på.
Inuti klädde jag det med ett papper ton i ton med utsidan och satte på en grattisstämpel.
 
 

Ett par manliga kort

Publicerad 2023-07-16 11:25:00 i Allmänt,

Skulle göra kort till två av mina barnbarn. Det skulle vara lite manligt stuk på dem.
Det ena skulle gå till Borlänge.
Gjorde ett med svart cardstock, som kortbas och satte på en veteranbil på det.
Inuti nyttjade jag baksidan på det tvåsidiga papperet. Och satte även på en tag att skriva min hälsning på.
och  baksidan med min stämpel på.
Skickade iväg det andra kortet till Göteborg.
Ett ljusblått cardstock som kortbas. På framsidan satte jag ett papper, också med en veteranbil på.
Inuti fortsatte jag ned samma papper, men nyttjade den vackra baksidan. Här tog jag också ut en tag att skriva min egen hälsning på.
och baksidan med min egen stämpel.
 
 

En båttur till Braheholmen i Fläcksjön

Publicerad 2023-07-11 23:04:00 i Allmänt,

Söndagen den 9 juli skulle det bli Friluftsgudstjänst ute på Braheholmen i Fläcksjön. Naturligtvis anmälde jag mig till att följa med dit. Det är ett ställe som man inte kommer till utan båt. 
Nyfiken har jag varit på lusthuset som man ser från Hembygdsgården i Fläckebo . Och jag har läst på skylten om det.......men inte kommit närmare än så.
Men nu skulle jag få komma dit.
Berättade om turen jag anmält mig till för min väninna Boel och då blev hon också intresserad av att få följa med.
Samlingen skulle ske kl 13 vid Gammelgården i Fläckebo, och vi var tidiga dit och tog vår kaffekorg och stolar vi släpat med oss och gick till bryggan......men där kunde då ingen båt gå ut till ön....säkert 100 meter gräsmark och vass innan öppet vatten. Och att ta sig ut dit torrskodd var då inget man kunde göra....."Jaha" sa jag....nu kändes det som jag lurat min väninna, men som vi står och spanar ut över sjön så får vi se en roddbåt komma ur en kanal en bit bort till höger...."Du Boel, där är det nog vi ska vara". Så vi hoppar in i bilen igen och kör tillbaka en bit, förbi kyrkan, och tar in på en väg och följer en skylt, som det stod Näs på. Nu ser vi också två bilar långt borta över åkrarna, som åker ner mot vattnet. Jaa, nu är vi nog på rätt väg. Men vi hittar ingen väg ner mot vattnet, utan vi kommer till en vändplan. Vi kör runt och åker tillbaka, träffar på en person, som visar oss tillbaka mot kyrkan igen. 
När vi passerar kyrkan ser vi att det står fler bilar nere vid Hembygdsgården, så då svänger vi dit igen och hittar fler, som är lika förvirrade som oss.
Men Kajsa, kyrkvaktmästaren, som har direktnummer till Markus, prästen som ska hålla gudstjänsten. Nu får vi klara besked, att vi ska åka tillbaka dit där Boel och jag kom ifrån....men vi skulle åka över Rickards gård för att komma rätt...Jahaja det var ju inte lätt.
Vi följde efter Kajsa, men nu hade ju Boel och jag lite koll, vi hade ju sett bilarna på väg ner mot vattnet tidigare, så vi svängde in på en gård, blinkade till med lyset åt Kajsa, som passerade förbi. 
Och nu såg vi ju att vi var rätt, men inte lätt att åka över gårdar hur som helst.
Men där stod Markus och kantorn Anna och två killar, som skulle ta oss ut till ön i sina båtar.
Vi kliver i båten, tre stycken passagerare i varje. Så kastar vi loss och lämnar land.
 Solen sken och lite vita moln var det på himlen, när vi styr ut mot öppet vatten
Boel och Rickard, vår kapten har en liten diskussion 
men sjön låg alldeles spegelblank framför oss när vi kommit ut ur kanalen.
 Massvis med näckrosor blommade på ytan. Det var ju fina, men ett gissel, för de tog överhand och hotade att ta över hela sjön så de måste hållas undan och klippas ner.
Men nu hade Rickard kört ut klipparen till ön för att röja leden in till bryggan och kört sönder den, så den stod kvar där, tills han skulle få hjälp att frakta tillbaka den för att repareras.
Nåja han fick runda den och vi tog oss iland, innan nästa båt kom.
Två stycken tjejer hade paddlat kanot ut och plockat en vacker bukett med näckrosor, som de dekorerat kanoten med.
Så gick vi upp mot lusthuset, och där efter stigen stod en minnessten, lite mörkt och svårt att se texten....men det stod att Fläckebo kommun fått ön att förvalta och sköta om,1914, och nu var det kyrkan, som skulle ombesörja skötseln med hjälp av Fläckebo hembygdsförening.
Makalös vacker utsikt över sjön och Fläckebos kyrkspira vid horisonten.
Vi fortsatte stigen upp mot paviljongen och hittade en tavla som berättar om hur slottet såg ut, som var byggt här 1593. Det var Magnus Brahe, som uppförde slottet, han ägde både Rörbo och Axholm och drev jordbruk, som omfattade nästan hela Fläckebos sockens västra del. Marken var så kallades sätesgårdar, som adeln fått av kronan för någon form av belöning. Jordbruket sköttes av bönder mot ersättning till Brahe.
Magnus Brahe uppförde slottet på Braheholmen, Axholms slott.
Magnus Brahe, hade bara ett barn, en dotter Ebba. Ebba var en driftig kvinna, både brukspatron,entreprenör, hovdam och grevinna
Hon gifte sig 1618 med Jakob De la Gardie. Paret tillhörde högadeln i Sverige. Tillsammans fick de fjorton barn, vet inte hur många som uppnådde vuxen åldet.
När fadern dog 1633 fick Ebba ärva allt och när hon dog 1674, övergavs slottet av den arvingen, Pontus Brahe, till förmån för en ny och modern herrgård på Svanå.
Slottet förföll och det brandhärjades
Lusthuset blev byggt på den gamla grunden 1807.
Gaveln, där vi parkerade oss, på den utställda bänken.
På dörren in satt en plakett som visar att lusthuset är minnesskyddat
Inuti fanns det fyra rum.
Bland annat detta.
och en samlingssal
med en mycket vacker gjutjärnskrona
På en vägg satt det en liten inramad tidningsnotis.
Det fanns fina relieffer på väggarna, trodde jag fotat dem, men icke då, synd, för Markus berättade historien om Ebba Brahe och hennes kärlekssaga med Gustav Adolf.
Gustav II Adolf ville gifta sig med Ebba Brahe, men fick inte det för sin mor, änkedrottningen, Kristina av Holstein-Gottorp, utan en mer ståndsmässig prinsessa skulle utses från något av de kungliga husen i Europa.. 
Men enligt legenden fick Gustav II Adolf reda på, när han redan gått med i 30-åriga kriget, (1618 - 1648) att Ebba skulle gifta sig. Han övergav sina soldater och red i sporrsträck hem och kom till Väsby Kungsgård där han övernattade och red sedan vidare mot Fläckebo och det sades att han inte hade tid att vänta på någon båt utan hästen, med ryttare, fick simma ut till ön.
Tyvärr kom han försent och Ebba var redan gift. 
Gustav II Adolf fick åka tillbaka till kriget, och år 1620 gifte han sig med Maria Eleonora av Brandenburg. De fick en dotter Kristina, född 1626. Sedemera drottning Kristina tills hon abdikerade.
Så mycket till äktenskav kunde det ju inte bli Gustav II Adolf, var ju mest nere i Europa och krigade tills han dog vid Lytzen 1632. 
Och jag som hört att lusthuset på Braheholmen var ett kärleksnäste för Gustav Adolf och Ebba. Även att de var på Väsby Kungsgård i Sala och Bockhammars gård, där det också finns ett lusthus, där paret skulle haft sina möten.
Men vilken vet.... det kanske finns någon sanning i det också........men lusthuset på Braheholmen kom ju bevisligen till efter deras tid.
Men en fin dag fick vi, varmt så vi fick använda paraplyet som parasoll,
när Markus höll sin predikan
och Anna, spelade upp psalmerna, som hade sjö och ö-tema, på sin mobil.
Otroligt vad man kan göra med mobiler nu för tiden, och inte behöver det dras med tunga musikinstrument för att få till det musikaliska.
Efteråt var det gott med kaffe ur fikakorgen.
Så vandrade vi tillbaka mot bryggan och båtarna.
Vacker utsikt ut över sjön.
Stigen ner mot landningsplatsen, var som en liten trollstig.
Nu hade det börjat blåsa lite och det var lite krusigt på vattnet.
Och jag fick lite vattenstänk på ryggen, men vad gjorde det, det var bara skönt, eftersom svetten runnit på ryggen förut.
Oj vilken underbar dag vi fick ute på ön. Och sådan tur med vädret, efter en vecka med regn, så sken det precis upp och solen strålade ner på oss.
Bara så härligt.
 

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela