Västerfärnebo kyrka
Västerfärnebo, har varit en samlingspunkt och handelsplats sedan länge.
Här kom fororna från det malmrika Bergslagen ner mot det spannmålsproducerande bördiga Mälardalen och Västerfärnebo blev ett kulturellt centrum med en blomstrande ekonomi.
Den gamla träkyrkan från 1000-talet blev för liten och på 1300-talet bestämdes att bygga en ny stenkyrka. Beslutet att bygga, måste godkännas av biskopen. Sockenprästen och några bönder begav sig till stiftsstaden Västerås och lade fram sina planer för biskopen, som enligt lagen skulle " giva dem lov därtill " först därefter kunde bygget påbörjas.
Så småningom blev bygget klart och dagen kunde bestämmas för invigning av den nya kyrkan. Tillvägagångssättet finns utförligt beskrivet, om hur biskopen och hans följe gick runt kyrkan tre gånger i långsam procession. Tre gånger stötte biskopen så sin stav i den stängda kyrkporten medan kören sjöng ur Psaltaren, " Höjen, I portar, Edra huvuden att ärans Konung må draga därin " En röst hördes inifrån kyrkan " Vem är då ärans Konung? " Svaret blev " Det är Herren, stark och mäktig " Porten öppnades och biskopen, som representerade Kristus, tog kyrkan i besittning. Tolv kors målades på kyrkans väggar och beströks med helig olja.
Idag finns tre av konsekrationskorsen bevarade framme i koret.
Dopfunten I gottländskt kalksten, är huggen av en stenmästare på 1200-talet, men hur och när den kom till Västerfärnebo är inte känt, men troligtvis köptes den in till den nya stenkyrkan.
På slutet av 1400-talet rev man ut trävalven och slog upp tre nya mäktiga stjärnvalv i sten över kyrkorummet. De två främre med Vadstenastjärnan och det bakre, över de nuvarande orgelläktaren, en Sturestjärna.
Med tiden blev medeltidskyrkan för liten och vid en biskopsvisitation 1755 aktualliserades en utbyggnad, men först 1767 - 70 blev det av.
Kyrkan förvandlades då från en salkyrka till en korskyrka. Det kraftiga tornet blev centrum och de tre klockorna flyttades dit och tornet kröntes med en lanternin. Förebilden till ombyggnaden är säkerligen Katarina kyrka i Stockholm.
1787 fick församlingen oväntat ett besök av Gustav III. Från besöket berättar kyrkoherden att kungen konstaterade att " kyrkan vore en af de vackraste, som han sett på landsbygden ". Men väl inne i kyrkan var han inte lika imponerad, han sa " fick den gamla Altartaflan i ögonsikte, at ock en Ny Altartafla syntes wara äfwensom nödig som ett Orgelwärk "
1803 byggdes orgelläktaren och där en ny orgel, av den kända orgelbyggaren Olof Schwan i Stockholm placerades. Den hade 15 hela och två halva stämmor.
1836 fick man tillstånd av biskopen att öka ut korfönstret för att få bättre ljus.
1840 kom predikstolen, av snickaren Milenius i Kumla, på plats.
Altarskåpet är flamländskt och med många Antwerpenstämplar, den inbrända handen, som visar att skåpet är från ca 1510 och tillverkat på Jan de Molders ateljé i Antwerpen. En gåva av biskop Otto Svinhufvud i Västerås stift. Död 1522
Koret restaurerades 1890-91 och fick nytt bord och altarring.
Altarskåpet
De stora bilderna från vänster, Jesus bär sitt kors, mitten Korsfästelsen och höger Uppståndelsen.
Sex scener nertill, Bebådelsen, när Maria får höra att hon ska föda en son, Maria träffar Elisabet, Jesu födelse, De tre vise männen i Betlehem, Jesus bärs fram i templet och så Maria, Josef och Jesus på flykt till Egypten.
Skåpet har nyligen fått belysning, som lyser upp nerifrån, precis som altarljusen gjorde förr.
40 år senare gjordes en ny renovering och korfönstret fick sin glasmålning och ett förgyllt solkors placerades också bakom predikstolen. Bänkarna gjordes om. Ett dopkapell iordningsställdes i den norra korsarmen, efter att dopfunten flyttats fram till koret.
På 1990-talet gjordes det gamla doprummet om till " Den gode herdens kapell ".
Altartavlan, en ikon av Erland Forsberg
Ett litet bönerum med ljusbärare utformad som Marias mandorla med i centrum dels korset och Västerfärnebos vapen.
En ny kororgel med 21 stämmor tillverkad av A Magnussons Orgelbyggeri i Göteborg 1995 fick den medeltida Mariastatyn en vacker efterföljare, Olle Norberg från Norberg tillverkade en Mariastaty, en modern tolkning av Maria, den mycket närvarande modern, med Jesusbarnet i sin famn. Den medeltida Mariastatyn finns på Statens Historiska Museum.
Textilkonstnär Märta Måås Fjetterström, har komponerat kormattan och den är vävd i hennes ateljé i Båstad och skänkt till kyrkan 1934 av Lärarinnornas syförening.
Den stora ljuskronan i kyrkans mitt är från 1771
Epitafiet över ingången till sakristian är uppsatt till minne av Pehr Gyllenhöök, från Fors säteri, numera Hörnsjöfors säteri
Kyrkan med den västra ingången
Bredvid kyrkan finns Församlingsgården med Runo Lettes skulptur Samhällsbyggarna utanför