hobbyaggan.blogg.se

Mina hobbies och lite annat jag sysslar med

Äntligen har jag kommit till Hornborgasjön

Publicerad 2015-04-12 13:17:00 i Allmänt,

På väg hem från min dotter i Onsala passade vi, sonen, sonens sambo, lilla bonusbarnet och jag, på att åka in och se på tranorna vid Hornborgasjön.
Och det var en stor upplevelse.........för det första så var det väl så fint gjort för besökare och med en bra bilparkering. Allt, alldeles intill gärdet med tranorna. En fin utställning med fakta, om varför just Hornborgasjön blivit så populär bland tranor och andra fåglar, att rasta vid innan de fortsätter mot sina egna destinationer. En fin kiosk med vykort och andra minnessaker och så fanns det lite fika för den som var sugen.
   
Eftersom vi missade avfarten mot Tranor, så kom vi in en egen väg, så vår första anhalt var Hornborgasjöns Utloppet, där fanns det mest fågelskådare med stora kikare, men inte så många fåglar, ett svanpar såg vi i vasskanten, så vi fortsatte mot Trandansen, som södra änden på sjön så fint döpts till.
Från utkiksplatsen såg vi, att fåglarna verkade delat upp sina olika platser, svanarna på ena sidan om den lilla viken med bäcken och tranorna på den andra sidan.........just denna dag var det 17 500 st tranor inräknade
 
Dansen var i full gång, medan andra lugnt betade
 
 
Inne i Naturrummet visades en utställning om tranan, här en bild på ett tranpar och det finns 15 st arter av tranor i värden, men i Sverige har vi den Europeiska tranan, som kommer från sina vintervisten i södra Spannien, och stannar för att vila och äta upp sig vid bland annat Hornborgasjön, men det finns faktiskt 3 stycken stora rastplatser till i Sverige, blans annat Fläcksjön i mina hemtrakter, hoppas bara att inte det blev förstört av den stora branden, sommaren 2014.
Tranorna stannar och vilar upp sig i ca 3 veckor innan de flyger vidare till sina respektive häckningsplatser.
Tranan kommer med våren och ljuset, fick vi läsa om, och enligt folktron, så gav tranan, lycka, välgång och ett långt liv.
 
Förr kallades den 25 mars för Tranedagen, då firades våren, ljuset och tranans ankomst, Stearinljus och oljelampor stoppades undan och pigor och drängar fick ett extra mål mat för att kunna jobba längre och ta tillvara de längre ljusa dagarna.
 
 
Så fint att få se detta, så det blev ett härligt avbrott på resan hem.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela