hobbyaggan.blogg.se

Mina hobbies och lite annat jag sysslar med

Vadstena spetsutställning 2017

Publicerad 2017-07-05 19:05:00 i Allmänt,

Har varit på besök i Vadstena och varit på Spetsmuséets vernissage onsdagen den 28 juni klockan 19:00. Ordföranden berättade om verksamheten och årets utställning "Finknypplad duk - till konstnärligt återbruk".
 
En fantastisk utställare, konstnär Irene Nordh från Borghamn, som med årets utställning vill lyfta fram den dolda kvinnokraften i form av knypplade och virkade spetsar, som idag gömts och glömts i lådor och skåp. Av detta har hon gjort fantastiska tavlor, väl värt att gå runt och titta på
Det ställdes också ut alster av en Vadstenaknypplerska, Hanna Larsson. Hon både ritade mönster och knypplade, men hade också anställda kvinnor, som knypplade spetsar efter hennes mönster. Hon drev också spetshandel i Vadstena åren 1900- 1944.
 
Själva invigningstalet höll en engagerad kommunanställd, kulturstrateg Maria Jönsson, och hon hade som uppdrag att se till att få knypplingen med på EU:s lista över hantverk värt att bevara
Hon berättade också att Vadstena Kommun lagt om gågatan i centrum och mitt i gatan lagt ett avrinningsgaller för regnvatten, som fått sin utformning från ett knyppelmönster, "Blåsippan". ( Hoppas det blev rätt nu, fick lite påbackning  för jag kallade den Blåklint)  Musèet fick som present, en meter av denna metallränna att förgylla någonstans på musèet med.
När vi gick hem på kvällen var jag bara tvungen att fota gallret.
 
Men tillbaka till utställningen.
På dörren in till musèet fanns denna fantastiska blomsterkrans. Denna och flera av alsterna i trädgården kom från knyppelföreningar ute i landet.
 
Så till Irène Nordhs fantastiska tavlor, inne på musèet
 
 
 
 
Ett av Hanna Larssons alster var denna vackra spets, Löjtnanshjärta
Fotade aven några av de knypplade alsterna ute i trädgården.
Precis innanför porten in till Gottfrid Larssongården, började trädgårdsutställningen med denna knypplade Blåklint i metalltråd
En till fin blomma
En vit näckros
En blomma monterad på en mossbeklädd gren.
 
Ute i trädgården stod också denna fantastiska cykel
Till och med trädgårdsmöbeln hade inslag med knypplade spetsar
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Postat av: ulla

Publicerad 2017-07-06 06:49:12

Tack för underbara bilder på så fin knypplad Spets,både traditionell och nyskapande.Verkligen mycket sommar i utställningen också.

Svar: Tack för du tyckte om mitt inslag, och utställningen är helt fantastisk
Agneta Johansson

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela