Varit med och ordnar två "skolresor" med Vuxenskolan i Avestas dräktkurselever.
Har hjälpt "fröken" några år nu att hitta på resmål och att sedan utforma programmet.
Vi gör alltid en rekognoseringsresa när vi bestämt resmål och kollar då färdväg och ställena vi tänker oss besöka. Hittills har vi aldrig ändrat oss efter rekognoseringsresan, utan tyckt att vi fått ihop ett bra tema och lagom långt att åka mellan stoppen..
I år gick resan, som är väldigt poppulär bland kursdeltagare och föredetta kursdeltagare, till Gävle.Vi får alltid ordna två resdagar, och bussen blir full varje gång..
Klockan åtta startade vi från Avesta, mot Horndal, för att släppa på de sista resenärerna. Där höll vi faktiskt på att få två fripassagerare med oss. Visade sig att en Ullresa också skulle ta upp passagerare samtidigt, men med lite utredning och förklaring så gick damerna av, och vi kunde starta mot vårt första stopp i Storvik, där kaffe och smörgåsar stod framdukade.
Ett riktigt läckert nostalgikafé väl värt ett besök. Gott kaffe och läckra bakverk och så den fantastiska inredningen.
Här ställde Karin Skogh från Ateljé Lammet upp och visade sina skinn och garner från egna lamm. Hon hade med sig många exempel på skinnarbeten, både kläder, väskor, tofflor och kuddar, och berättade inspirerande om skinnsömnad. Så nu kanske det blir en skinnsömnadskurs någon helg i höst också.
Sedan fortsatte vi mot Gävle och Länsmuseet Gävleborg
Här skulle vi besöka utställningen om Hedvig Ulfsparre. Se "Smaken och Kapitalet" en återblick på hennes liv och hennes samlande av den svenska textilkonsten. Hon samlade under sin tid på sig mer än 10 000 textila alster. Många av våra stora textilkonstnärer, vars alster hon samlat, finns nu att beskåda en del av, på den fina utställningen museet gjort.
Vår guide som inspirerande berättade om Hedvigs liv och hennes samlingar,
Här ett porträtt av Hedvig Ulfsparre och möbler från hemmet.
Hon gillade handväskor, och då dessa med byglar och hon broderade dem mestadels i korsstygn
På våningen ovanför har man inrett en permanent utställning med hennes samlingar i dragskåp och lådor . Här kan man verkligen frossa i olika handarbeten och även vackra kuddar, mattor och bonader.
Efter besöket fortsatte vi ut till Engeltofta Herrgård
Här tog Chalene Kullberg emot oss och berättade om huset och dess innevånare, och den nuvarande verksamheten som konferens och hotell. Här serverades en delikat lunch, ena gången en rökt lax med en fantastisk kryddning special från en lokal fiskare, Supergod, smälte riktigt i munnen.
Den andra gången fick vi en helt fantastiskt strömming, som serverades med hemgjort potatismos och rårörda lingon.Lika fantastiskt gott.
Vi hade en helt fantastisk utsikt ut över parken och ett blått hav
Kaffet fick vi hämta inne vid serveringen och sätta oss i någon av de vackra rummen eller ute på terrassen
Så fortsatte dagen med en resa tillbaka till Gävle och Folkteatern
Där Åsa Eriksson tog emot oss och visade sin arbetsplats,teaterns kostymateljen
och hur de tänkte med att sy upp kostymer från skiss till färdiga plagg. Skisserna var ju ibland rena konstverken
En brudklänning, liknar de i Malungstrakten
och brudkronan, här har man använt spetsgardin till slöjan och lindat stommen med bomullsband
Vi såg att insidan inte var så värst välsydd
Efter besöket på Folkteatern så hoppade vi på bussen igen och nu blev det en lä'ngre resa mot Vallhovs säteri och Linnés Kammare. Också ett fantastiskt ställe och ett mycket fint utflyktsmål.
Här tog Kerstin Landström emot oss och berättade om Vallhovs säteri och hur hon kom att etablera sin verksamhet hit till stallängan på gården..
Så visade hon oss sitt sortiment av egen designade alster, bla. a filtar . Här en filt med inspiration från kurbitsmålning och dalahästar . Hon har även inspirerats av Linné och gjort både tyger och böcker med inslag av honom.
Så avslutade vi besöket med att dricka kaffe och få en god smörgås och en härlig kaka.
Två helt perfekta resor och mycket nöjda resenärer.
Nu så återstod bara resan hem på "Tidernas väg" upp mot Gysinge och sedan Horndal och Avesta.
Vi hade lite tackgåvor med oss ena gången en bok från och om By Sockengille och den andra gången
hade jag dekorerat ett par ljus med likadana dekorerade askar med tändstickor, som jag slog in i cellofan.