hobbyaggan.blogg.se

Mina hobbies och lite annat jag sysslar med

Stadsvandring i Sala

Publicerad 2019-09-02 13:07:11 i Allmänt,

 
I sommar har jag varit med på en stadsvandring i Sala.
Vi träffades på torget, kullerstensbelagd, och här vid dess norra sida är Sala Rådhus beläget.
Anläggandet av Sala skedde i samband med brytningen av silver i Salberget. Brytningen i Sala silvergruva började på 1500-talet.
Stadsprivilegier fick den av Gustav II Adolf, 1624, och i och med det så flyttades staden från gruvbyn till sin nuvarande plats, slätten söder om Lillån.
Stadsplanen ritades av holländaren Johan Carels. Staden fick fyra gator i öst-västlig riktning och tio gator i nord-sydlig. Ett rakt rutmönster, kvarteren blev kvadratiska eller rektangulära.
Vi gick västerut mot en av de älsta gatorna, Magasinsgatan.
Gatan har mycket av det gamla 1700- och 1800-talet bevarade bebyggelsen kvar. Ett av husen har ett hårdstampat jordgolv kvar. Här samsades smeder, hantverkare och gris- och hönsuppfödare på de små innergårdarna.
Så kom vi till fältskärarens bostad, som blev Salas första sjukhus.
Fortsatte till Ekeby damm och dess utlopp. Detta vattenflöde, som leddes långt norr ifrån, i konstrika kanaler och genom skogssjöar för att komma till Sala och sen driva hela silvergruvan. Dammarna användes också till att frakta malmen på mansdrivna pråmar till omlastningsplats norr om dammen.
Detta är säkert ett av Salas mest fotograferade motiv.......så vackert.
Här nedanför slussen har en kvarn legat och fått kraften av vattenflödet. En kvarnsten minner om den verksamheten.
 Så gick vi vidare och följde gången mellan dammarna ut på Lycksalighetens Ö, döpt av Carl Jonas Love Almqvist, vid ett besök av honom i Sala. Här står en byst av bergshauptman Jakob Henrik af Forselles, som införde och förbättrade mycket i bergsbrytningen. Bara det att använda skottkärra istället för att två man skulle bära malmen emellan sig på en sk. vagga.
Nu har vi kommit till Stadsparken. Vilken anlades 1929 av arkitekt John E. Lantz. Parken består av en del som är franskinspirerad och en del som är engelskinspererad, och genom parken rinner kanalen. 
 
Så fortsatte vi mot kyrkan, Kristina kyrka.
En djärv satsning av ett hundratals borgare i den nyblivna staden.  Vem arkitekten är vet man inte och de ursprungliga utsmyckningarna från 1600-talet finns endast de sandstensportaler över norra och södra porten kvar .
Här ser vi att Sala stadsvapen är uthugget.
Kyrkan har fått sitt namn efter drottning Kristina och invigdes i december 1641.
Här slutade vår guidade vandring, men vår egen vandring fortsatte och vi hittade några roliga sentida statyer.
 
och mitt emot stod en manlig 
 
 
..  

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela