hobbyaggan.blogg.se

Mina hobbies och lite annat jag sysslar med

Ett kammarmusikaliskt teaterspel.

Publicerad 2020-03-29 13:55:08 i Allmänt,

 
En teater om kvinnors liv vid förra seklet.
Avesta församling hade ett tema i tre dagar runt den 8 mars om kvinnors ställning, i familjen och samhället runt sekelskiftet.
Trion Bas, Fiol och Flöjt, som varit en musikgrupp och glatt oss vid många konserter, främst med klassisk-, barock- och folkmusik. Deras arena har främst varit i kyrkor. Nu ville de förnya sig och spelade upp en kammarmusikteater i Församlingsgården i Avesta. Vi var många kvinnor, som var nyfikna på den nya konstformen, och det fanns några män också i publiken
De upptäckte att Alice Tegnér skrivit en violinsonat, och då var temat givet. De skulle göra en musikteater med tre av sekelskiftets mest framstående kvinnor Alice Tegnér, Elsa Beskow och Anna-Maria Roos.
Det blev " Smöret smakte jag aldrig " taget från en stråf  från " Tula hem och tula vall " av Alice Tegnér.
Inledningen var "Blåsippan ute i backarna står" en gemensam skapelse av Anna-Maria Roos, som författat texten, Alice Tegnér, som skrivit musiken och Elsa Beskow, som har målat bilden.
Så fortsatte det med livet för dessa tre damer, enligt tiden kunde de inte få disponera sina egna inkomster, de kunde ha ett eget bankkonto, men bara mannen fick ta ut medlen. Han bestämde också vad pengarna skulle användas till. Ville de förkovra sig så fick de be om det, tyckte mannen att det var onödigt, så fick de bida sin tid och be igen.
Bra och fint nytänkande av trion, och väl värt att se och höra. Hoppas fler får möjligheten att lyssna till Lene Kristjansen Edström, på bas, Ann-Marie Josefsson på fiol och Anna Risberg på flöjt.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela