hobbyaggan.blogg.se

Mina hobbies och lite annat jag sysslar med

Onsala kyrka

Publicerad 2020-09-09 21:01:00 i Allmänt,

Innan jag äker från min dotter Marie nere på Onsalahalvön, åker jag alltid en tur till hamnen i Gottskär innan jag vänder bilen hemåt. Fotar lite......
Denna gången ville Marie följa med och även följa med mig till Onsala kyrka, som jag läst ska vara öppen, så man kan komma in i den.
Redan från 1500-talet finns det bevis på att en kyrka har funnits på denna plats.
Vid omfattande renoveringar och utbyggnad på 1690 till 1710 blev kyrkan helt förändrad.
Dagens kyrka.
Otroliga takmålningar och balkarna i taket är dekorerade.
Huvuddelen av målningarna är från 1700-talet. Men målningarna över koret tror man är gjord senare.
Altaruppsatsen är i karolinsk barockstil och från 1698 gjord av Marcus Jäger. Mittuppsatsen, Jesus på korset, är omramat av ett förgyllt bladverk.
Domsängeln, som hänger framför koret. Har en basun riktad mot församlingen och en bokrulle i handen. Denna ängel är en gåva till kyrkan 1693 av Michael Mårtenson på Lundens gård.
Predikstolen är kyrkans äldsta inventarium. Sitter på högra väggen, en kvarleva från den danska tiden enligt vaktmästaren. Själva predikstolen är tillverkad på 1500-talet innan Halland blev svenskt. Målningarna föreställer Kristi lidandes historia.
En bild till på den vackert ornamenterade predikstolen.
Ett minne från den äldre kyrkan finns i den dörr, som leder upp till predikstolstrappan och predikstolen. Den är sammansatt av två bänkdörrar. Så de visar att bänkarna i den gamla kyrkan hade dörrar med vackra sniderier.
Dopfunten från 1705, är gjord i trä och den har träsniderier och stilen är karolinsk barock. Står på en sexkantig träskulptur och sex kulformade fötter.
Till dopfunten hör en hög och klockformad baldakin som också är sexkantig.
Takmålningarna från 1700-talet. 
Ett av votivskeppen som hänger i kyrkan.
Det blev vanligt med tackgåvor till kyrkan på 1700- och 1800-talet. Hemkomna fartygsbesättningar med sin kapten i spetsen tågade in i kyrkan och fram till altaret där de lämnade ett tackoffer. Sedan satte de sig på de främre läktarna, på båda sidor om altaret, de så kallade kaptensläktarna. 
Det finns två votivskepp
På den södra väggen hänger ett epitafium, över en gammal Onsalafamilj, Schale. I mitten finns en målning av 14 personer kring ett kors med Kristusbild.
Dessa personer är begravda i ett mindre gravkapell ute på kyrkogården.
 
 Den första orgeln, blev skänkt till kyrkan av, enligt ett gammalt protokoll, "Ett orgelverk byggt 1709 i Oluf Knapes Hus, förährat af de förnämste skeppsredare och skeppare och en del skeppsfolk i socknen."
1918 fick kyrkan en ny orgel även denna gång var det en gåva från Knapegården.
1962 byggdes en ny orgel av Magnussons orgelbyggeri AB  i Göteborg med 1841 års orgelfasad.
Längst fram under koret finns en gravkammar, dörren som leder ner till gravkammaren  har  vackra sniderier  
nere i gravkammaren ligger kaparkaptenen Lars Gathenhielm, död 1718 endast 28 år, och hans hustru Ingela, död 1729, begravda i två stora marmorsarkofager av vit italiensk Carraramarmor. De skulpterade blocken, som är lock, är sannoligt ett italienskt arbete. Förutom krucifix finns även texter på både svenska och latin uthuggna.
 golvet är lagt i ett vackert mönster med tegel
ett fönster  
Uppe igen gick vi ut genom kyrkans södra vapenhus och där fanns det flera gravhällar över framlidna Onsalabor från 1600- och 1700-talet.
På väggen mittemot hängde en dåtida brandsläckare....undrar hur den var tänkt att fungera....
Gravkoret är byggt i två våningar, och en tillbyggd öster om koret. Undre delen är Gathehielms gravkammare och den övre delen är nu sakrestia. På taket sitter en tretungad örlogsflagga.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela