hobbyaggan.blogg.se

Mina hobbies och lite annat jag sysslar med

Engelsbergs Bruk

Publicerad 2021-08-04 19:55:00 i Allmänt,

Engelsbergs Bruk är ett före detta järnbruk, som ligger vid sjön Åmänningen vid Ängelsberg utanför Fagersta i Västmanland. Ett gammalt bruk från 1681 och som idag är en del av Ekomuseum Bergslagen. Utnämnt till Världsarv 1993.
Vi hade inte beställt någon guidning och det är nog ett måste om man vill se de unika anläggningarna. En del ligger på privat mark så man kan inte ens komma intill dem.
Men gå på den gamla bygatan och se de gamla byggningarna kan man göra.
1681 anlade häradshövding Per Larsson Gyllenhöök ett järnbruk och som sonen Anders sedan vidareutvecklade till att i början på 1700-talet bestå av tre hyttor, tre hammarsmedjor, en såg och en vattenkvarn. Bruket såldes sedan till familjen Söderhielm 1728. Bruket morderniserades nu ytterligare
Herrgården uppfördes 1750 efter att den gamla brunnit ner 1746.  Söderhielm byggde även till en flygel för att få rum med sin stora familj, med sina två hustrur hade han 19 barn varav 15 nådde vuxen ålder.
Herrgården
Herrgårdens två lusthus och den röda är Flygelbyggnaden
Herrgården sedd från trädgården
En vacker trädgårdsanläggning
Det gamla spannmålsmagasinet från 1600-talet är den äldsta byggnaden
och baksidan med välhållna staket längs hela vägen
Så fortsatte vi längs bygatan och längst ner i herrgårdens trädgård hittade vi detta fina moderna växthus
Vi fortsatte vår vandring och kom till Snytensjöns sydligaste spets med en betagande utsikt över blått vatten och en klarblå himmel i solskenet.
Det visade sig att just detta motiv hade inspirerat målaren Olof Arborelius till Sverigetavlan 1893. Tavlan hänger på Nationalmuseet idag. Landskapsmåleriet hade blivit på modet i slutet av 1800-talet och en koloni konstnärer tillbringade somrarna i Ängelsberg.
Härifrån Snytensjön forsade vattnet ner mot järnbruket
På väg tillbaka hittade vi detta malmvågshus från 1843.
Hit kom forbönderna och vägde sin last av järnmalm eller träkol
Arbetarbostäder
Generalkonsul Axel Ax:son Jonson köpte in bruket 1916 och inlemmade det i Avesta Jernverk. Familjen äger Engelsbergs Bruk fortfarande och det ingår idag i Nordstjernan AB
 Brukskontoret
Så gick vi en liten stig genom skogen ner mot den gamla hyttan och där i grönskan hittade vi en visent, lika den som står på torget i Avesta. Först undrade vi om den från Avesta blivit utarrenderad eller fått komma ut på grönbete. Men så enades vi om att det nog fanns två
likadana
Den gamla hyttan
En bild från svunna tider
Hyttan  med masugnen sedd från sidan
Liten texttavla
och vattnet strömmar vidare genom hyttan och vidare mot Åmänningen
 
Hyttan utarrenderades 1903 - 1915 till Fagersta Bruk och dåvarande ägarna C G Timm försökte sig på fiskodling i ett område närmare Åmänningen, och de var de första i Sverige som odlade regnbågsforell.
I skogen nedanför bruket såg vi lämningarna av de gamla fiskodlingsdammarna.
Det fanns vatten kvar i dem, men de var väldigt övervuxna.
Som tur var skonades det gamla bruket från total förstörelse vid den stora skogsbranden 2014, som härjade inte så många km från Ängelberg.
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela