hobbyaggan.blogg.se

Mina hobbies och lite annat jag sysslar med

Fjärås Bräcka

Publicerad 2022-06-27 17:55:00 i Allmänt,

Efter Äskhults gamla by fortsatte vi till Fjärås Bräcka......en naturliga israndsbildningen på  ca 60 meter, reser den sig över den halländska kustslätten. På krönet går en forntida färdstråk, som fram till medeltiden var en del av huvudvägen utmed västkusten. Ett naturrum har byggds där och man kan se hur det såg ut förr..
En härlig utsikt med havet längst bort. 
Tittar man åt andra hållet så ser man sjön Lygnern. Läste att det var enda stället i Sverige som man kan se både havet och en stor insjö.
Här fanns vidsträckta ljungbevuxna marker, som numer är nästan helt försvunna...... men på Fjärås Bräcka har de forna ljunghedarna återskapats.
Vi vandrade på krönet bort mot kyrkan
Förbi SJ:s gamla grustag, där det finns dammar med driksvatten till Kungsbackaborna. Vatten pumpas från sjön till bräckan och får sjunka genom gruslagren och filtreras i flera veckor för att bli rent driksvatten.
Trappan, med 142 trappsteg, är en rekonstruktion av en äldre trapp som fanns mellan 1917 till 1921. Då användes den av resenärer, som kom med ångbåten på Lugnern och lade till nedanför Fjärås. Passagerarna fick sedan vandra upp över krönet och nerför trappan till en tågstation nere i grustaget, för att ta sig vidare till Göteborg.
När vi stod där och tittade ner på trappan när
vi fick se ett utlagt mönster av stenar....någon har bemödat sig och friat till sin käresta just här........hoppas bara att han fick ett rungande ja efter sitt otroliga arbete....
Gjorde en förstoring på jobbet
Så fortsatte vi bort mot Fjärås kyrka....
Vi gick runt den men den var låst så vi kom inte in....
Så vi vandrade tillbaka ...
Jag fotade lite vilväxand rosenbuskar, nyponrosor
och en utblommad blomställning, som har varit en Backsippa....den växer vilt och är fridlyst...men även fröställningen var vacker....
Utsikten mot Naturrummet 
Efter detta stopp fortsatte vi mot Kungsbacka......men gjorde en avstickare till Hanhals kyrka.
Den gamla kyrkan, som skulle rivits när en ny kyrka byggdes nere på slätten på slutet av 1800-talet......men den nya kyrkan brann ner 1936, så den gamla kyrkan rustades upp och är idag bland annat en populär bröllopskyrka.
Klockstapeln står på en höjd väster om kyrkan.
Som avslutning på dagen vandrade vi runt lite i Kungsbacka stadspark
En vacker fontän
och sen lite udda skulptur med fötter 
och barnfötter
 
Så intog vi en fantastisk måltid på Ester´s dit även barnbarnet Pontus kom och åt med oss.......innan vi tog oss hemåt igen....
 
 
.
 
  
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela