Församlingsresa i juni 2022
Årets resa, som tack för vårt arbete i församligen, gick av stapeln en vacker solig dag i början på juni. Vi var ett 20 tal personer som steg på bussen utanför församlingsgården i Västerfärnebo och styrde kosan mot Västerås, där vi skulle få en guidad tur i Västerås Domkyrka, tillika Västerås Stifts biskopskyrka.
Här kliver vi ur bussen och väntar på vår guide, Domkyrkokaplan Peter Forsberg och vår kyrkoherde Markus Holmberg, som bor i Västerås, och skulle komma och se till sina församlingsbor......
Liten närstudie av de fina blomstren utanför kyrkan.
Vår guide Peter Forsberg. Han berättade om hur kyrkan byggds till och om och visade på olika färg på tegelstenar, som visar det.
Inne i vapenhuset hittade jag en gammal dörr från medeltiden, och här fanns många bildsymboler.
Kyrkorummet fram mot altaret
Här skred jag fram vid min blivande makes sida pingstafton 1964. Nu var det ju nästan på dagen och det gav en nostalgis känsla.....
Vi stannade under Triufkrucifixet, tillverkat på 1300-talet, skiljegränsen mellan allmänheten och prästerskapet på medeltiden. Här blev vi upplysta om alla epoker man tagit fram och de nyskapande, som kyrkan genomgick vid den sista stora reparationen 1956 - 1961
Mariakapellet, vid södra väggen, ett dopkapell, som har ett altarsåp från Antwerpen, skänkt till kyrkan av biskop Otto Svinhuvud, omkring 1515 ,samme biskop, som skänkt altarskåpet till Västerfärnebo kyrka.
,Medan vi var där kom floristen och ställde en röd ros framför altaret.....det hade alltid stått en ros där blev vi upplysta om, som byttes ut varje fredag för att vara fräsch och fin.
Dopfunten, hittades i Tyskland på 1900-talet, och enligt inskriptionen, skulle det ha kommit till Arosiensis, det latinska namnet på Aros och Västerås medeltida namn, för flera hundra år sedan. Nu ville inte den tyska staden bli av med sin dopfunt, som de haft i flera hundra år.......utan ICA:s grundare Hakon Svensson, lät göra en kopia av dopfunten och skänkte den till kyrkan.
I detta dopkapell är min äldsta dotter Ulrica döpt 1965.
Fönstermålningen kom till under renoveringen 1958 till 1961, och visar att det går att förena kyrkans medeltida stämning med ett modernistiskt formspråk.
Så gick vi rakt över kyrkan till den norra sidan. där finns Apostlakapellet, altarskåpet är ett skåp tillverkat i Bryssel i början på 1500-talet och det vilar på en sockel med målning av Jesus och hana tolv lärjungar.
Fönstrets målning kom till vid den stora renoveringen, men just vid altaret var färgerna mörka, så det gav en ganska mörk ljus i kapellet. Detta är ett av fönstren i De tre stegen.
Här hölls sedan middagsandakten som vi avslutade vår rundvandring med.
Men nu fortsatte vi fram mot altaret.
Högaltaret, som anses som ett av landets största altarskåp. Tillverkat i Antwerpen
och skänkt till kyrkan av Sten Sture d y år 1516.
Framför altaret ligger en kormatta, vävd i AB Märta Måås Fjätterström, alltså inte lika fin som mattan i Västerfärnebo, vilket vår kyrkoherde påpekade med stolthet i rösten.
På sidan om altaret fanns en bild på hur altaret ser ut när man stänger luckorna. t.ex innan långfredagen. Det går åt sex man för att kunna stänga igen skåpet.
Bakom högaltaret finns Sankt Eriks kor, uppkallat efter Sveriges skyddshelgon, Erik den helige. Altarskåpet är tillverkat i Lybeck på 1400-talet, och uthugget i sten.
Så kom vi till Erik XIV:s grav. Han ligger i en sarkofag av svart carraramarmor.
bredvid på väggen sitter hans epitafium
Så fick vi vandra fritt tills middagsbönen skulle börja och jag gick till Depkens dopkapell.
Dessa väggar, trästaket eller skrank, stod när jag döptes,1945, där Skattkammaren är belägen nu, vid den nordvästra väggen och till vänster när man kommer in i kyrkan. Skranket ramade in kapellet med dopfunten.
Dopfunten
Simon Depken, en av Sveriges mest förmögna affärsmän i början på 1600-talet, och efter hans död,1620, skänkte hans maka och barn denna dopfunt och skranket, som skulle omsluta denna.
Det är tillverkat i Lybeck och i olika träslag. Ett av renässanstidens märkligaste konstarbeten.
Lite kul att se.......nu när jag fick klart för mig att det var i detta jag döptes.
Utanför kyrkan står Carl Milles otroligt pampiga och mäktiga staty av Johannes Rudbeckius. Biskop i Västerås 1619 - 1646
Rudbeckius grundade det första gymnasiet i Sverige 1623, Rudbeckianska Gymnasiet i Västerås och den första flickskolan i Sverige 1632, Johannes Rudbeckius flickskola i Västerås. Han införde också husförhörslängder och regler för kyrkobokföring i stiftet.
Lunchen intogs på Djäkneberget, där vi hade en makalös utsikt över Västerås, medan vi intog en superb lunch.
Dagen avslutades på Stiftets Hus, där vi fick en liten inblick i de olika organisationer, som finns inom stiftet.
Baksidan på huset ner mot Svartån. På sin tid en kontroversiell byggnad.
På väg mot bussen fotade jag några blommor med klockstapeln och kyrkan i bakgrunden.
Tog en närbild av den vackra Alliumen också....
Blev en mycket maffigare färg på blommorna.......