hobbyaggan.blogg.se

Mina hobbies och lite annat jag sysslar med

Sista etappen av resan, Östersund till Mora

Publicerad 2023-10-03 15:10:00 i Allmänt,

Medan vi var i Östersund rasade stormen "Hans"  förbi med hård blåst och mycket regn och efter den nerblåsta träd och höga vattenflöden. Rälsbussen skulle gå tidigt på morgonen. 7.22 var avgångstiden. Vi fick därför hänga på låset till frukostmatsalen. Men vi fick en underbar frukost och en stark kopp kaffe innan vi tog det sista från rummet, bortstade tänderna och rullade ner med väskan till receptionen och lämnade in nyckelkortet .

Himla trevlig och pigg kille tag emot det och önskade oss trevlig resa.
Ute blåste det på bra, lite efterdyningar från "Hans". Många kvistar och trädgrenar låg på trottoaren och vattenpölar som vi fick runda. Betydligt bättre att gå till stationen för det lutade nerför än det var att gå till hotellet, när det bara lutade uppför..
Fina planteringar utanför stationen.
Kul att se kyrktornet från detta håll.....
Stationshuset
Vid stationen hoppade vi på rälsbussen när den kom men sen fick vi vänta, enligt skylten skulle vi åka tåg.
Men lite osäkert ändå...... om det skulle bli rälsbuss eller buss till Mora.
Det hade varit besvärligt att ta sig från Mora till Östersund , kvällen innan. De var tydligen rejält försenade. Måste ut och röja bort träd och grenar som låg på spåret.....verkade som de bara hade handsågar med sig. Dessutom hade det varit höga vattenstånd på vissa kritiska ställen.
Nåja vi satt ju bra och bara behövde vänta på besked.
Så kom då beskedet att det skulle bli buss, och den hade några mil att ta sig till Östersund, men guiden hade koll och vi plockade av våra väskor från tåget och gick till bussen när den anlände.
Som synd var hade inte bussen någon högtalaranläggning, och guiden fick inte stå i bussen så informationen efter vägen blev inte av.
Jag hann fota kyrkan i Ytterhogdal, den var helt kringfluten av vatten.
Älvros kyrka, såg helt fantastisk ut.....den måste vi besöka någon gång, det var både Ulrica och jag överens om.
Hann bara med att ta klockstapeln av den Gamla kyrkan i Älvros
Ljusnan gick högt under bron....... det gick folk från vägverket och kollade om det var säkert att köra. På vissa ställen nådde vattnet upp på halva vägen.
Men vi nådde Sveg och fortsatte vår färd mot Mora . Förmiddagskaffe skulle vi fått i Fågelsjö, men det blev inställt. Från bussvägen var det ett par mil att köra, men järnvägen gick precis förbi....synd det är ett fint ställe..
Vi missade också Storstupet vid Emån, som järnvägen går över är Sveriges högsta järnvägsbro med Helvetesfallet .....men där var vattenståndet så högt att de nedersta utkiksplatserna var helt översvämmade. Nu var det bara sista sträckan Orsa till Mora kvar. 
Mora resecentrum.
och stationen
En helt fantastisk resa vi gjort. Mycket har vi sett och fotat . Nu gäller det bara att sortera bilderna
 
Men det blev lite spännande om vårt tåg skulle ta oss från Mora mot Sala. Vi hade ett par timmar att slå ihjäl.....men det passade fint med en hamburgare vid stationskiosken. Alla från bussen hade kommit på samma tanke och var lika hungriga, så det blev ganska fullt med folk i den lilla serveringen. Killen bakom disken verkade något stressad, medan han ropade ut beställningarna.  Så visade det sig att vårt tåg var det första som lämnade Mora station efter stormen, bara så himla skönt att vi inte behövde ordna någon, som kom upp och hämtade oss, utan att vi tog oss hem som planerat
I Sala var det en bit att gå också....men vi hade ju vanan inne......
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela