Jukkasjärvi kyrka
Jukkasjärvi kyrka tillhör Luleå stift.
Klockstapeln byggdes på 1740-talet.
Den fina porten som leder upp i kyrkstapeln.
Kyrkobyggnaden.
Kyrkan uppfördes 1607 - 1608 och blev färdig 1785.
Mittpartiet byggdes 1607 medan koret och vapenhuset byggdes till 1726.
Kyrkan är timrad i timmerkistkonstruktion och rödfärgad. En konstruktion, som är den enda i sitt slag i landet. Kyrkan är den äldsta bevarade kyrkan i Lappland.
Porten från vapenhuset in i kyrkan.
Kyrkorummet.
Altartavlan, gjord av Bror Hjorth, är en triptyk, skuren i teakträ och målad. LKAB skänkte den i samband med kyrkans 350-årsjubileum 1958.
I mitten en Kristusgestalt.
I den vänstra sidomålningarna får man se prästen Lars Levi Laestadius, som håller en av sina mustiga predikningar mot otukt, renstöld och superi..
"Ni drinkare och tjuvar. Ni horkarlar och horkonor omvänd Eder!" lär han predika på bilden.
En man stampar på sin spritkagge, en same lämnar tillbaka en stulen ren och framför honom står två ångerfulla åhörare.
Den högra bilden föreställer Maria, Laestadius inspiratör, som fått midnattsolen till gloria. Själv knäböjer han bland sina blommor. Ovanför honom står hans efterträdare, Johan Raattamaa.
Ett par gör den laestadianska fridshälsningen och en samekvinna tar ett extatiskt glädjehopp, gripen av "liikutuksia" , en slags extas..
Framför altaret står dopfunten som Bror Hjorth ville ha tillverkad i trä av Jukkasjärvibon Vilhelm Isaksson. Han fick endast använda yxan när han gjorde den.
Till höger hänger ett votivskepp i form av en forsbåt. Sådana användes på Torne älv för att transportera folk över vattnet. Den är en meter lång och gjord av Thomas Qvarsebo till kyrkans 400-årsjubileun 2006.
Predikstolen
En vacker lampa mitt i kyrkorummet.
En samisk psalmbok
Orgelläktaren
Nuvarande orgeln är byggd av Grönlunds orgelbyggeri i Gammelstad. Den konstnärliga utsmyckningen av konstnär Lars-Levi Sunna. Solen och det kristna korset i centrum. Orgeln är gjord i masurbjörk, renhorn och rågarvat renskinn. Även tangentbordet lär ska vara gjort i björk och renhorn. Utsmyckad med olika tecken från den samiska mytologin.
Det fanns tavlor av prominenta besökare bland annat en kunglig kommisions, 1736.
Kyrkan från den södra sidan.