hobbyaggan.blogg.se

Mina hobbies och lite annat jag sysslar med

Stora knyppeldagen 28 juni 2019

Publicerad 2019-07-14 13:40:00 i Allmänt,

Denna otroligt vackra vallmoåker passerade vi varje gång vi åker in mot Vadstena. Kallades tydligen "Röda Torget" i var vadstenabos mun. Otroligt färggrant.....  
 Den här dagen sitter det många knypplare ute på gågatan och knypplar.
Denna soliga dag hade de som satt på solsidan alldeles för varmt och svettigt, medan de som satt på skuggsidan frös och hade stora jackor på sig. En tjej skojade och sa att de fick gå över på solsidan och tina upp ibland.
I år hade Vadstena kommun placerat ut stora blomkrukor med samma knyppelmönster, Blåsippan, som regnrännan mitt i gatan. Effektfullt .......
 Dessa två damer stannade vi vid, den damen med vita hatten, har varit motiv på ett frimärke, som frankerade många brev för några år sedan. Tror även att hon var bland de första icke kungliga personerna  på ett frimärke. Damen i den vackra folkdräkten, knypplar på just Blåsippan.
 
 
Hittade frimärket och ett förstadagsbrev hos en väninna på knypplerskan när jag kom hem. Utgivningsår 1976
 
Den här damen, har prytt sin knypplade hatt med en likadan ros, som jag hjälpt min en väninna att montera ihop. Då skulle den bli till en brudgumsblomma, att ha i knapphålet på kragen. Kul..
Så passerade vi torget och passade på att beskåda "Lilla Kerstin", dotter till årets utställare på Spetsmuseet "Greta och Gustav". Den lilla fontänen med statyn, som står framför det rosa huset där Greta var uppvuxen.
Hittade en knypplare efter gågatan som sålde lotter i ett knyppellotteri och hon hade bara sex  lotter kvar. Tio kronor styck kostade de. Väninnan köpte två, hon brukar alltid vinna, och jag hade en tiokrona i fickan , så jag sa " jag tar en också ". Så kom det en dam och trängde sig in och skulle ha en lott, men då vet jag inte vad som flög i oss. Väninnan kastade ur sig  "jag tar två till", då fanns det bara en kvar och jag hörde mig säga " jag tar den ". Och hör och häpna, väninnan vann en vinst, men jag vann högsta vinsten på min första lott.....det kan man säga " vilken tur ".
Många jättefina mönster, pinnar till langarn och jättemånga vanliga pinnar. Ett par böcker om stickning och några "pinnlåsare" ( eller vad de kan heta) för att hålla pinnarna på plats när man transporterar sig och sitt arbete. Så oj vilken tur......
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Så fortsatte vi mot "Asylen" det vita stora huset, som nu rymmer biblioteket. Där har Gräbbestadsknypplarna sin utställning. I år var det olika fyrar knypplade....men det är inte så fotovänligt där de ställer ut.........synd....
Bildförlagor.. också snyggt monterade till riktiga fina akvarelltavlor..
Långe Jan, bland andra.....och så fina monteringar...
En tredimensionell fyr.....fantastisk
Inne på själva biblioteket hade man också ställt ut lite alster
En närbild på de vackra dukarna....
 
 
 
 
 
 

Utställningen på Spetsmuséet

Publicerad 2019-07-12 13:12:53 i Allmänt,

I år var det en allt igenom bra och intressant utställning.
De hade ånyå hittat en intressant Vadstenafödd kvinna, Greta Sandberg, att berätta hennes historia och visa hennes alster,
Hon var dotter till köpman Lars Sjunnesson, och uppvuxen i det rosa huset vid torget i Vadstena.
Greta lärde sig knyppla, som liten flicka av sin mor. Hon utbildade sig vid Tekniska skolan i Stockholm till teckningslärare och tog sin examen 1907. Jobbade som teckningslärare och från 1916 specialiserade hon sig på spetsknyppling och gjorde ett stort jobb för att bevara och rädda de äldre traditionella  knypplingsteknikerna. Hade utställningar och vann flera prestigfyllda tävlingar. Var representerad på stora utställningar både i Europa och USA.
1916 gifte hon sig med Gustav Sandberg, född i Gränna och utbildad skulptör och utfört stora monumentala arbeten med flera av dåtidens stora arkitekter, bl. a. Ragnar Östberg, vid det stora stadshusbygget i Stockholm.
Han har gjort den lilla skulpturen på torget i Vadstena, Lilla Kerstin, som står framför det rosa huset.
Kerstin och Birgitta, döttrar till  Greta och Gustav, sedemera kända konstnärer.
Barnbarnet Agneta är också en känd textilkonstnär .
I samarbete med museet i Gränna, där många arbeten av bröderna Sandberg finns utställda, har Spetsmuseet fått låna skulpturer, som Greta har haft som knyppelförlaga till sina bildarbeten. 
 
Den Heliga Birgitta 
Altarspets
St Göran och Draken, en förstorad bild av den knypplade fanns ovanför originalet.
 
 
 
 

Vernissage på Spetsmuseet i Vadstena.

Publicerad 2019-07-08 21:08:47 i Allmänt,

Onsdagen den 26 juni var jag med på vernissagen på nya utställningen på Spetsmuseet i Gottfrid Larssongården i Vadstena.
Har sådan tur att en väninna, som har ett sommarhus utanför Vadstena, bjuder ner mig till sig och då även får sällskap på knyppelutställningen.
I år var temat " Greta och Gustav "
I trädgården fanns utställda knyppelalster från knypplare i Sverige, med temat Hav, och livet i havet . En del hade även fått med miljöaspekten på kastade sopor i havet.
Innanför grinden satt denna tavla.
 Fisk med fjällen gjorda av spillbitar, både skinn och olika tyger med knypplade  spetsar på. Så lite knappar och gansband  som dekoration, effektfullt. 
 
Så lite blandade bilder 
 
 
 
 
 Hittade konstnären till denna tavla , Sam Jakobsson
 Liten närbild på fiskstimmet, som simmar runt bland algerna.
 
 
 
   
 
 
 

Landskyrkan i Askersund

Publicerad 2019-07-07 19:47:00 i Allmänt,

På väg ner mot Vadstena stannade jag till vid den stora kyrkan på höjden vid infarten till Askersund. Alltid tänkt jag skulle stanna och titta inuti den kyrkan, men det har aldrig blivit av. Denna gång åkte jag i så god tid att jag verkligen skulle hinna stanna och se mig om.
Den gamla kyrkan förstördes vid ett åsknedslag på 1660-talet och greve Johan Oxenstjerna och hans maka Christina på Stjärnsunds gods, rakt över sjön, beslöt sig för att bekosta en helt ny kyrka.
Just när kyrkobygget skulle starta dog greven, 1664, och det var osäker om den unga grevinnan kunde och orkade fullfölja planerna. Men med hjälp av en av dåtidens mest förmögna adelsman, greve Gustav Soop, beslutades att bygget skulle fortsätta.
Den unga änkan gifte sig sedemera med Gustav Soop.
 
Altaret visar i det nedre fältet, Den sista måltiden, mellanfältet, Korsfästelsen och det övre fältet, Uppståndelsen.
Bakom altaret finns ett gravkapell med tre kistor, i mitten den vackra tennkistan med greve Johan Oxenstjerna, i kistan till höger och mot söder vilar greve Gustav Soop och i kistan till vänster, mot norr, deras hustru Christina.
Predikstolen har vackra träsniderier med bilder ur passionshistorien. 
Både altaruppsatsen och predikstolens reliefer var omålade till 1760 då de målades i vitt och guld.
När jag vände mig om, såg jag den fina orgelläktaren, med orgel från 1790, men orgelverket är från början av 1900-talet.
Väl värt ett besök.
 

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela