hobbyaggan.blogg.se

Mina hobbies och lite annat jag sysslar med

En egen dag....

Publicerad 2022-06-28 12:17:00 i Allmänt,

Eftersom min dotter och måg jobbade, så fick jag tillbringa en dag på tu man hand med mig själv.....tänkte att jag kan åka till Varberg och strosa runt lite vid havet. Men det blåste så dant och det var lite kalla vindar, så jag ändrade mig och for vidare inåt landet istället och styrde kosan mot Ullared. Hade en liten lista med från dottern om, bara om, jag skulle komma till Ullared.....Okej tänkte jag jag går in en stund.......alldeles otroligt med bilar på parkeringen.....men inne på GK:s var det ingen trängsel alls......undrar var alla var någon stans...för det kan väl inte bara bara en person i varje bil?
Hittade det jag skulle ha och lite annat som bara följde med och så lite "bra och ha grejer" men någon baddräkt eller en snygg sommarkjol hittade jag inte och inte var det av nöden tvunget heller...så jag gick mot kassorna efter att ha tagit en kaffekopp i Sportbaren. I kassorna var det ingen kö...så jag skojade med tjejen i kassan "om hon satt och väntade på mig"...."Ja" sa hon "trodde aldrig du skulle komma någon gång".... Kul tjej med humor ....
 
För några år sedan var jag upp till Rolfstorps kyrka på vägen mellan Varberg och Ullared och nu fick jag för mig att åka dit igen på hemvägen och kolla om rosen blommade. Förra gången var jag försent ute. Men det visade sig att jag var försent ute nu också, fast jag var mer än 14 dagar tidigare än förra gången. ...
Den hade redan blommat klart...fotade den från utsidan, trodde inte kyrkan var öppen. Men det var den .....
Den unika rosen, som växer mellan den gamla muren och den nya utbyggda kyrkomuren.
Eftersom kyrkan ju faktiskt var öppen gick jag in.....
Verkar vara ett litet sprött lås i dörren.
Men på insidan var det ett snillrikt stort lås
Kyrkorummet var sig likt, som jag minns det...
Till vänster på väggen finns unika väggmålningar, som härrör från 1400-talet och hittades under kalkmålningen vid en reparation av kyrkan på 1960-talet.
Altaret är ett unikt arbete från 1655. Jonas Abilla, en dansk mästare, altaret har inskriptioner på danska, kvar från den gamla tiden då Halland tillhörde Danmark.
Denna altaruppsats är ett av det förnämsta barockarbetena i Halland. 
Predikstolen är från samma mästare och visar scener ur Jesu liv
Rosen tror man är 300 år gammal och har lyckats tagit sig upp mellan den gamla muren och den nya vid kyrkans utbyggnad på slutet av 1600-talet.
Drygr trettio smala stammar har tagit sig upp och täcker i stort sett hela fönstret, söder om ingången. Man har fått öka ut fönsterdjupet, för att rosen ska få bättre plats och den blommar varje år. Experter som tittat på rosen håller med om att den mycket väl kan vara från 1600-talet. Men jag var för sen för att få se den blomma.....kan tro att den blommar över fort, för mellan fönsterna är det nog rena drivhusvärmen.
Nå ja, jag åkte vidare och tog kustvägen upp mot Kungsbacka istället för den stora E6:an.
Kom på att jag kunde gå in och titta på Tjolöholms slott. Där har jag bara varit på julmarknad och den var ute i trädgården......men upptäckte att det bara var en halvtimme kvar av öppettiden, så jag fotade lite på håll 
och så baksidan på restaurangen 
Så visade jag bilderna när jag kom hem för min måg. "Ja, jag fotade i alla fall slottet" sa jag.....Han tittade på bilderna och så skrattade han och sa att det var slottskyrkan jag lyckats fånga på bild, men det var baksidan på restaurangen, så där hade jag i alla fall rätt.
Ja, ja men det får bli Tjolöholms slott en annan gång.....
Men några bilder från Gottskär fick jag med mig också. Så gott att sitta och titta på ungarna som seglar och höra vågorna som kluckar mot stenarna . 
Intog mitt medhavda kaffe, det hade väntat hela dagen på en lämplig plats....och här var den
 

Fjärås Bräcka

Publicerad 2022-06-27 17:55:00 i Allmänt,

Efter Äskhults gamla by fortsatte vi till Fjärås Bräcka......en naturliga israndsbildningen på  ca 60 meter, reser den sig över den halländska kustslätten. På krönet går en forntida färdstråk, som fram till medeltiden var en del av huvudvägen utmed västkusten. Ett naturrum har byggds där och man kan se hur det såg ut förr..
En härlig utsikt med havet längst bort. 
Tittar man åt andra hållet så ser man sjön Lygnern. Läste att det var enda stället i Sverige som man kan se både havet och en stor insjö.
Här fanns vidsträckta ljungbevuxna marker, som numer är nästan helt försvunna...... men på Fjärås Bräcka har de forna ljunghedarna återskapats.
Vi vandrade på krönet bort mot kyrkan
Förbi SJ:s gamla grustag, där det finns dammar med driksvatten till Kungsbackaborna. Vatten pumpas från sjön till bräckan och får sjunka genom gruslagren och filtreras i flera veckor för att bli rent driksvatten.
Trappan, med 142 trappsteg, är en rekonstruktion av en äldre trapp som fanns mellan 1917 till 1921. Då användes den av resenärer, som kom med ångbåten på Lugnern och lade till nedanför Fjärås. Passagerarna fick sedan vandra upp över krönet och nerför trappan till en tågstation nere i grustaget, för att ta sig vidare till Göteborg.
När vi stod där och tittade ner på trappan när
vi fick se ett utlagt mönster av stenar....någon har bemödat sig och friat till sin käresta just här........hoppas bara att han fick ett rungande ja efter sitt otroliga arbete....
Gjorde en förstoring på jobbet
Så fortsatte vi bort mot Fjärås kyrka....
Vi gick runt den men den var låst så vi kom inte in....
Så vi vandrade tillbaka ...
Jag fotade lite vilväxand rosenbuskar, nyponrosor
och en utblommad blomställning, som har varit en Backsippa....den växer vilt och är fridlyst...men även fröställningen var vacker....
Utsikten mot Naturrummet 
Efter detta stopp fortsatte vi mot Kungsbacka......men gjorde en avstickare till Hanhals kyrka.
Den gamla kyrkan, som skulle rivits när en ny kyrka byggdes nere på slätten på slutet av 1800-talet......men den nya kyrkan brann ner 1936, så den gamla kyrkan rustades upp och är idag bland annat en populär bröllopskyrka.
Klockstapeln står på en höjd väster om kyrkan.
Som avslutning på dagen vandrade vi runt lite i Kungsbacka stadspark
En vacker fontän
och sen lite udda skulptur med fötter 
och barnfötter
 
Så intog vi en fantastisk måltid på Ester´s dit även barnbarnet Pontus kom och åt med oss.......innan vi tog oss hemåt igen....
 
 
.
 
  
 
 

Äskhults by

Publicerad 2022-06-26 19:11:00 i Allmänt,

När jag kom ner till dottern på Onsalahalvön, så gjorde vi en utflykt på söndagen till Äskhults gamla by utanför Kungsbacka.
En historisk by där gårdarna inte flyttades vid storskiftet på 1820-talet och laga skiftet 1864 vilket är unikt. Byn hade vid slutet av 1800-talet ca 35 st invånare.
Idag ett besöksmål där tiden verkat stått stilla.
Vi gick den gamla fägatan, kantad med stenmurar, upp mot husen.
Uppe vid huset på vänster sida gick en man i tidstypiska kläder och slog gräs med lie....
Han blev storligen beundrad, och fotograferad och farföräldrar och morföräldrar berättade för sina barnbarn " att så slog man ängarna förr".  Kul att höra hur de frågade och ville veta....
Byns rötter går tillbaka till 1600- och 1700-talet, långt innan Falu rödfärg och därför skimrar de nu i silvergrått, de fyra torpen, Göttas, Jönsas, Bengts och Derras, och de ligger på sina ursprungliga platser. Trots att det drogs nya markgränser 1825.
Göttas gård, med de stenlagda gångarna till uthus och fähus.
Bikupor utanför dörren var halmflätade och runt formade.
Inomhus var mycket bevarat sen förr
Köket med matplats och spisen med den stora grytan hängde över öppen eld
Då på den tiden spann och vävde man tyg till de kläder som behövdes och idag finns det lite linnekläder till försäljning...
Gjorde nog lite egen medicin också. Fingerborgsblomma...digitalis...
Fähuset med båsen för kreaturen
Ett gammalt tröskverk
Derras gård med den stenlagda tunet
Byn har sedan 1981 varit ett byggnadsminne. 2004 även kategoriserad som riksintresse för kulturmiljövård. Eftersom byns marker klassas som naturreservat brukas dessa på ålderdomligt vis för att helheten ska bevaras. I hagarna betar djur av gamla lantraser och på landen odlas sånt som man hade förr.
Byn har numer inga boende kvar. Den sista boenden dog 1964. Genom hårt arbete på 1940- och 1950-talet så lyckades man bevara byn som den sett ut.... 
Hittade denna skylt på en av väggarna
Vi fikade och satt en stund inne i finrummet.
Morotskaka med en kopp kaffe  till....
 
 
Köpte även ett garnnystan av gårdens hemspunna 2-trådigt ullgarn
 När jag sedan var hemma igen och tittade på TV på midsommaraftonen, så har de ett program från just Äskhults gård. Lite sommarmusik ute på tunen i byn.
Lite kul att jag nyss varit där.....
 
 
 

Flyttkort och lite flyttbestyr.

Publicerad 2022-06-23 12:39:00 i Allmänt,

Äldsta barnbarnet skulle byta lägenhet i Göteborg. Få en större i Partille. och jag hade lite möbler, som jag ville bli av med och han och hans tjej tog jättegärna emot mitt gamla köksmöblemang i furu.
Jag gjorde ett flyttkort till dem innan jag packade in allt i bilen.
Försökte mig på att måla ett stämplat motiv.....men måste nog träna mer.....inte lätt att få till det ..
och inuti en hälsning
Bilen skulle packas med allt som skulle med på fredagen, för jag ville komma iväg skapligt på lördagsmorgonen.
Jag försökte vicka ikull bordet för att kunna skruva av benen, när jag upptäckte att bordet var bautatungt....visst hade jag lyft på det förut.... men nu när jag skulle lägga ner det på golvet insåg jag att jag inte orkade med det och då kunde jag bryta av benen vid infästningen i bordshörnet.
Så jag fick tänka till...... och kom på att ställa en stol, som jag kunde använda till att luta det mot medan jag tog nytt tag för den sista biten mot golvet. Det var ju bara det att bordets tyngd tog överhand och både bordet och jag for i golvet med dunder och brak. Men bordet höll och jag fick lite bekymmer med att ta mig upp.....och lite blåmärken här och var på armen.....men nu var det i alla fall nere så jag kunde få bort benen från skivan.
Så har jag en kärra som jag kunde baxa upp skivan på och med lite möda och lite vinklingar med vagnen så kom jag ut genom först köksdörren och så ytterdörren till sist och fram till bilen. Där hade jag lagt ett gammalt täcke över bagageluckans kant så att jag kunde skjuta in bordsskivan utan att repa den. Sen var det bara att få in stolarna. Fick bara med fyra stolar sen var det fullt....
Två av stolarna fick ligga framför lastgallret, så jag tänkte det var bäst att spänna fast dem, utifall att det händer något....
Fick även in min kökslampa mellan stolarna.
Så ville de även ha en av mina matserviser, så de kartongerna fick bli fastspända i passagerarframsätet.
Och jag kom till Partille när de precis var klara med att bära upp alla lådor och annat till lägenheten.... så det var perfekt timat med att få befria min bil från allt innan de skulle iväg och hämta en soffa i Floda......
Faktiskt så undrade Johans kompis Christer och mågen Mike hur i allsin dar jag hade burit mig åt att få ut bordet......ja, ja sa jag det var svårt men det gick att lösa....Jag tror de var lite imponerade att jag lyckats med det själv.
Bordet passade bra vid matplatsen.... men kartongväggen mot köket gjorde det lite trångt....
hoppas de hunnit få någon ordning och fått till det innan vardagsjobben börjar igen på måndagen....   Så lycka till Johan och Linnea i Partille....
 

Ett till grattiskort

Publicerad 2022-06-11 13:52:00 i Allmänt,

Så blev jag inbjuden till mitt barnbarn Eriks första skolavslutning, som gick av stapeln i Hedemora kyrka.
Så duktiga barn som tågade in i kyrkan och som spelade och sjöng av hjärtans lust. Erik tog ett extra tag i micken för att riktigt höras, så log han lite spjuveraktigt......
Nu fick vi ju fota och filma.... men inte lägga ut bilder på sociala medier......
Eftersom Erik fyller år nästa vecka och är på husvagnssemester då.... passade jag på att lämna presenterna på den efterföljande lilla festan hemma.
Hade köpt en T-shirt med en dinosarie på, hans älsklingsintresse just nu.... och en monsterfigur i Lego till honom.
Kortet gjorde jag med papper och figurer från ett Heartfeldt block.
Framsidan 
 på ena insidan, klippte jag ut en av figurerna.......
och min egen hälsning på den andra, också med lite utklippta bilder på....
 

Till barnbarnet Dennis

Publicerad 2022-06-11 13:33:42 i Allmänt,

Skickade ett grattiskort till barnbarnet Dennis.
Fick bli ett med Maja desigs härligt jeansklädda killar på
och inuti kunde jag skriva min hälsning
 

Församlingsresa i juni 2022

Publicerad 2022-06-04 00:09:00 i Allmänt,

Årets resa, som tack för vårt arbete i församligen, gick av stapeln en vacker solig dag i början på juni. Vi var ett 20 tal personer som steg på bussen utanför församlingsgården i Västerfärnebo och styrde kosan mot Västerås, där vi skulle få en guidad tur i Västerås Domkyrka, tillika Västerås Stifts biskopskyrka.
Här kliver vi ur bussen och väntar på vår guide, Domkyrkokaplan Peter Forsberg och vår kyrkoherde Markus Holmberg, som bor i Västerås, och skulle komma och se till sina församlingsbor......
Liten närstudie av de fina blomstren utanför kyrkan.
Vår guide Peter Forsberg. Han berättade om hur kyrkan byggds till och om och visade på olika färg på tegelstenar, som visar det.
Inne i vapenhuset hittade jag en gammal dörr från medeltiden, och här fanns många bildsymboler.
Kyrkorummet fram mot altaret
Här skred jag fram vid min blivande makes sida pingstafton 1964. Nu var det ju nästan på dagen och det gav en nostalgis känsla.....
Vi stannade under Triufkrucifixet, tillverkat på 1300-talet, skiljegränsen mellan allmänheten och prästerskapet på medeltiden. Här blev vi upplysta om alla epoker man tagit fram och de nyskapande, som kyrkan genomgick vid  den sista stora reparationen 1956 - 1961
Mariakapellet, vid södra väggen, ett dopkapell, som har ett altarsåp från Antwerpen, skänkt till kyrkan av biskop Otto Svinhuvud, omkring 1515 ,samme biskop, som skänkt altarskåpet till Västerfärnebo kyrka. 
,Medan vi var där kom floristen och ställde en röd ros framför altaret.....det hade alltid stått en ros där blev vi upplysta om, som byttes ut varje fredag för att vara fräsch och fin.
Dopfunten, hittades i Tyskland på 1900-talet, och enligt inskriptionen, skulle det ha kommit till Arosiensis, det latinska namnet på Aros och Västerås medeltida namn, för flera hundra år sedan. Nu ville inte den tyska staden bli av med sin dopfunt, som de haft i flera hundra år.......utan ICA:s grundare Hakon Svensson, lät göra en kopia av dopfunten och skänkte den till kyrkan.
I detta dopkapell är min äldsta dotter Ulrica döpt 1965.
Fönstermålningen kom till under renoveringen 1958 till 1961, och visar att det går att förena kyrkans medeltida stämning med ett modernistiskt formspråk.
Så gick vi rakt över kyrkan till den norra sidan. där finns Apostlakapellet, altarskåpet är ett skåp tillverkat i Bryssel i början på 1500-talet och det vilar på en sockel med målning av Jesus och hana tolv lärjungar.
Fönstrets målning kom till vid den stora renoveringen, men just vid altaret var färgerna mörka, så det gav en ganska mörk ljus i kapellet. Detta är ett av fönstren i De tre stegen.
Här hölls sedan middagsandakten som vi avslutade vår rundvandring med.
Men nu fortsatte vi fram mot altaret.
Högaltaret, som anses som ett av landets största altarskåp. Tillverkat i Antwerpen 
och skänkt till kyrkan av Sten Sture d y år 1516.
Framför altaret ligger en kormatta, vävd i AB Märta Måås Fjätterström, alltså inte lika fin som mattan i Västerfärnebo, vilket vår kyrkoherde påpekade med stolthet i rösten.
På sidan om altaret fanns en bild på hur altaret ser ut när man stänger luckorna. t.ex innan långfredagen. Det går åt sex man för att kunna stänga igen skåpet.
Bakom högaltaret finns Sankt Eriks kor, uppkallat efter Sveriges skyddshelgon, Erik den helige. Altarskåpet är tillverkat i Lybeck på 1400-talet, och uthugget i sten.
Så kom vi till Erik XIV:s grav. Han ligger i en sarkofag av svart carraramarmor.
bredvid på väggen sitter hans epitafium
Så fick vi vandra fritt tills middagsbönen skulle börja och jag gick till Depkens dopkapell.
 
Dessa väggar, trästaket eller skrank, stod när jag döptes,1945, där Skattkammaren är belägen nu, vid den nordvästra väggen och till vänster när man kommer in i kyrkan. Skranket ramade in kapellet med dopfunten.
Dopfunten
Simon Depken, en av Sveriges mest förmögna affärsmän i början på 1600-talet, och efter hans död,1620, skänkte hans maka och barn denna dopfunt och skranket, som skulle omsluta denna.
Det är tillverkat i Lybeck och i olika träslag. Ett av renässanstidens märkligaste konstarbeten.
Lite kul att se.......nu när jag fick klart för mig att det var i detta jag döptes.
 
Utanför kyrkan står Carl Milles otroligt pampiga och mäktiga staty av Johannes Rudbeckius. Biskop i Västerås 1619 - 1646
Rudbeckius grundade det första gymnasiet i Sverige 1623, Rudbeckianska Gymnasiet i Västerås och den första flickskolan i Sverige 1632, Johannes Rudbeckius flickskola i Västerås. Han införde också husförhörslängder och regler för kyrkobokföring i stiftet.
 
Lunchen intogs på Djäkneberget, där vi hade en makalös utsikt över Västerås, medan vi intog en superb lunch.
Dagen avslutades på Stiftets Hus, där vi fick en liten inblick i de olika organisationer, som finns  inom stiftet.
Baksidan på huset ner mot Svartån. På sin tid en kontroversiell byggnad.
På väg mot bussen fotade jag några blommor med klockstapeln och kyrkan i bakgrunden.
Tog en närbild av den vackra Alliumen också....
Blev en mycket maffigare färg på blommorna.......
 
 

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela