Promenad efter regnet
Vårfrukyrkan i Enköping
Redan på medeltiden var Enköping en betydande handels- och hamnstad, eftersom Mälaren på den tiden gick ända upp till staden.
Det fanns fem kyrkor i Enköping, Två församlingskyrkor, en kyrka som tillhörde Hospitalet, ett sjukhus för spetälska, som 1439 flyttades till S:t Örjans gård i Stockholm, en klosterkyrka som tillkom på 1200-talet till det franciskanerkloster, som fanns på det så kallade Munksundet och understöddes av bl a Magnus Ladulås. Den sista och femte kyrkan var Vårrfrukyrkan på åsen ovanför själva staden. Den tillhörde egentligen inte Enköping, utan var en församlingskyrka tillhörande socknen Vårfrukyrka. Men den var mycket betydelsefull och var utnämnd till häradets prostkyrka, som i tidig medeltid spelade en viktig roll.
Vårfrukyrkan sedd från åspromenaden.
Tre kyrkor revs i mitten på 1500-talet, då Gustav Vasa befallde, 1548, att den största och dessutom prostkyrka, skulle vara gemensam kyrka för Enköpings stad och Vårfrukyrkas församling.
Kyrkan sedd från den norra sidan och över kyrkogården.
På 1840-talet fick kyrkan sitt nuvarande centraltorn.
Kyrkorummet
Det nakna korset prytt med törnekrona och svepduk. Ankaret, Hoppets symbol, vid foten av korset, tillhör den tidens omtyckta symboler.
Gubbvalv.
Målade valvgubbarna i Enköping, antagligen från 1488, står bastant vilande på sköldbågarna och sträcker upp sina armar mot valvet. Ett slags Atlasfigur som bär upp taket.
Promenad med tjejerna
By kyrka
By Slånkvicku 2021
Sala Sockenkyrka.
Fläckebo Kyrka
Fläckebo kyrka hör till Västerfärnebo-Fläckebo pastorat och ingår i Västerås stift. Kyrkan ligger vackert vid Fläcksjöns södra strand.
På 1100-talet blev kyrkan en församlingskyrka med doprätt. Den bevarade dopfunten är daterad till 1100-talet.
Långkyrkan träväggarna kläddes med sten på slutet av 1400-talet. Man byggde helt sonika in den gamla träkyrkan.
I slutet på 1798 byggdes kyrkan på åt öster och den gamla sakristian revs och en ny byggdes med en direktförbindelse till koret.